Newsflash
Știri

Se redeschid ștradurile termale din Sovata

de Dr. Laura Davidescu - iun. 8 2023
Se redeschid ștradurile termale din Sovata

Pe 23 iunie se redeschide ștrandul de pe malul lacului heliotermal Ursu, din Sovata. Apa lacului este renumită pentru tratarea a numeroase afecțiuni precum cele reumatismale, ginecologice sau dermatologice.

Din 23 iunie, Lacul Ursu din Sovata își așteaptă vizitatorii la scăldat! Fie că alegeți să faceți o baie în lac pentru relaxare, fie pentru sănătate, la Sovata vă puteți bucura de soare și de vacanță direct pe malul Lacului Ursu. Apa are o temperatură perfectă de 28˚C la suprafață și 39˚C la o adâncime de 1,5 metri.

Ne bucurăm că, și în acest an, lacul este într-o stare foarte bună, și vă anunțăm că toate analizele apei au ieşit foarte bine, astfel că, pe 23 iunie (în funcție de condițiile meteorologice) dăm startul unui nou sezon de scăldat în cel mai mare lac helioterm din lume”, ne informează Andrei Rusu, General Manager Ensana Health Spa Hotels Sovata.

 Lacul Ursu din stațiunea balneoclimaterică Sovata este cel mai mare lac helioterm din lume. Acesta are cea mai mare concentraţie salină de pe planetă și a împlinit de curând 148 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării. Astfel, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras, s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit istoricului, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare.

Cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncime de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. Mai exact, fenomenul de heliotermie caracteristic Lacului Ursu a apărut grație scurgerii continue în lac a apei celor două pârâiașe și a precipitațiilor (amintite mai sus), care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând un efect de seră și astfel asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. De altfel, lacul Ursu este binecunoscut pentru efectele terapeutice ale apei și nămolului din lac, acestea stând la baza tratamentelor în cazul afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

„Un  detaliu important despre lacul Ursu se referă la concentrația salină a acestuia, care este maximă la baza lacului, precum și la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 40 grade Celsius și chiar peste. Tot la această adâncime există concentrația maximă de hormoni estrogen și progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, susține dr. Cristina Fulop Nagy, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels. 

 Ștrandul de la Lacul Ursu nu este singurul loc de baie în aer liber din Sovata! Lacul Aluniș, “fratele mai mic” al Lacului Ursu, s-a deschis deja de la finalul lunii mai, așa cum se întâmplă în fiecare an. Particularitatea acestuia o reprezintă nămolul argilos, cu proprietăți benefice în tratarea și prevenția unor afecțiuni precum cele locomotorii, artroze, spondiloze, neurologice sau ginecologice.

Prețuri biletelor de acces la Lacul Ursu

Anul acesta, prețul biletelor de intrare la ștrandul Lacul Ursu, administrat de către hotelurile Ensana din Sovata, este de 45 de lei pentru adulți și de 35 de lei pentru copii si pensionari, iar închirierea șezlongului este 30 de lei. Pentru lacul Aluniș, tarifele sunt de 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. 

Clienții pot achiziționa bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile. Între orele 13 și 15, lacul este lăsat la „odihnit”. Mai exact, în acest timp de respiro, apa dulce își formează stratul protector peste apa sărată, putând astfel să o încălzească din nou. În acest răstimp, vizitatorii pot rămâne în incinta ștrandului, dar intrarea în apă nu este permisă. În funcție de condițiile meteorologice, Lacul Ursu își așteaptă vizitatorii până la mijlocul lunii septembrie.

Dacă doriți să beneficiați de tratamente balneare cu apă și nămol din Lacul Ursu, vă puteți adresa bazelor de tratament din cadrul hotelurilor Sovata, Brădet sau Ursina și cu siguranță vă veți bucura de puterea binefăcătoare a naturii! Aflaț mai multe pe ensanahotels.com/ro.                                                                                                                                                                                         

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe