Newsflash
Internaționale

Screening pentru ficatul gras în DZ2

de Dr. Mariana MINEA - iun. 30 2023
Screening pentru ficatul gras în DZ2

Asociaţia Americană de Diabet a publicat o actualizare a standardelor de îngrijire în diabet. Aceasta include recomandarea urmăririi prin screening a persoanelor cu DZ 2 și a celor cu prediabet pentru depistarea ficatului gras.

 În screeningul pentru ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) vor fi incluse și persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și cu obezitate sau cu factori de risc  cardiovascular. Aproximativ 70% dintre pacienţii cu DZ2 prezintă afecţiuni hepatice, NAFLD fiind cea mai frecventă formă de afectare hepatică în rândul lor. 

Ficatul gras poate evolua spre ciroză hepatică sau cancer hepatic și se asociază cu un risc crescut de boală cardiovasculară și de deces. Afecţiunea include și steatohepatita non-alcoolică (NASH). Noul ghid al Asociaţiei Americane de Diabet se aliniază cu cel al altor societăţi profesionale, precum Asociaţia Americană pentru Studiul Bolilor Hepatice, Societatea Americană de Gastroenterologie și Asociaţia Americană de Endocrinologie  Clinică.

Instrumentul recomandat pentru screening este scorul FIB-4, care ia în calcul vârsta pacientului, nivelul enzimelor hepatice și numărul de trombocite. Un scor de cel puţin 1,43 reprezintă un risc înalt pentru fibroză semnificativă clinic, iar unul de 2,6 – risc foarte înalt.
 


Notă autor:

Sursă articol: https://www.medscape.com/viewarticle/993715

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe