Newsflash
Știri

Screening gratuit pentru depistarea precoce a tuberculozei, în Hunedoara

de Florentina Ionescu - oct. 24 2022
Screening gratuit pentru depistarea precoce a tuberculozei, în Hunedoara

O caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei şi-a început activitatea astăzi în comuna Certeju de Sus.

La debutul activităţii de screening, care va dura trei zile, a fost prezent şi prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, scrie AGERPRES.

Caravana mobilă este organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi se derulează în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu autorităţile locale. 

caravana mobila screening TB
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/creion-poza-imagine-fotografie-8395815/

 

Primele comune din judeţul Hunedoara cuprinse în acest proiect au fost Vaţa de Jos şi Luncoiu de Jos, urmând ca până la 11 noiembrie să fie efectuate consultaţii şi radiografii gratuite şi în comunele Certeju de Sus, Mărtineşti, Ghelari, Bretea Română şi Pui.

Nu doar TB e luată în vizor, ci și alte patologii pulmonare

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor, iar echipamentele medicale permit depistarea depistarea tuberculozei (TB) şi a altor 14 patologii pulmonare.

Screeningul tuberculozei se adresează populaţiei din mediul rural, investigaţiile făcute în cadrul caravanei fiind gratuite. Sunt eligibile persoanele cu vârsta peste 18 ani, fiind însă excluse gravidele şi persoanele care şi-au realizat investigaţii radiologice în ultimele 6 luni.

„Pentru locuitorii din zonele rurale hunedorene prezenţa caravanei medicale ajută foarte mult, nemaifiind nevoie să se deplaseze la oraş pentru acest tip de radiografii”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara.

Incidența TB în Hunedoara

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, incidenţa tuberculozei în judeţul Hunedoara este de 53,9 cazuri la 100.000 de locuitori. De asemenea, România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament, 20% dintre pacienţii care sunt diagnosticaţi anual cu TBC în Europa fiind români.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe