Newsflash
Știri

SCJU Galați: al doilea accelerator liniar de particule a fost pus în funcţiune

de L. Budin - dec. 19 2022
SCJU Galați: al doilea accelerator liniar de particule a fost pus în funcţiune

Al doilea accelerator liniar de particule de la Secţia de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi „Sf. Apostol Andrei” a fost pus în funcţiune, în prezenţa Ministrului Sănătăţii.

Valoarea investiţiei, care include achiziţionarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule şi amenajarea buncărului, este de peste 2,1 milioane de dolari - fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii, informează Agerpres.

accelerator_particule_galati
Sursă foto: Facebook Costel Fotea

 

În țară au fost instalate 15 astfel de acceleratoare, în 11 amplasamente, dintre care două la Galaţi, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Galaţiul este un oraş important, (...) are şi resursă umană calificată în acest domeniu, iar Facultatea de Medicină din Galaţi poate să pregătească specialişti şi o face pentru ca aceste aparate să poată fi utilizate. Este importantă această regionalizare, care permite accesul la radioterapie de înalt nivel, lucru care se întâmplă aici. Mă bucur că pacienţii au acces la astfel de soluţii terapeutice”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

De la inaugurarea primului accelerator liniar de particule în municipiu au fost realizate aproximativ 37.000 de şedinţe de radioterapie, a arătat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. 

De astăzi, pacienţii cu afecţiuni oncologice se pot trata la Galaţi cu ajutorul a două acceleratoare liniare de particule. Noul echipament medical, care a fost deja pus în funcţiune, este unul dintre cele mai performante din lume”, a declarat Costel Fotea.

El a arătat că medicii de la Secţia de Radioterapie a SCJU Galaţi realizează zilnic aproximativ 50 de şedinţe cu acceleratorul liniar de particule, inaugurat la sfârşitul lui 2019, şi spune că era nevoie de un al doilea aparat.

Senzori de monitorizare a calităţii aerului, montați în București, inclusiv în 10 spitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe