Newsflash
Diverse

Sarcini cu risc crescut, copii prematuri, infertilitate și probleme demografice

de Monica GEORGESCU - dec. 15 2016
Sarcini cu risc crescut, copii prematuri, infertilitate și probleme demografice

    Recent, a avut loc la București a unsprezecea Conferință națională a Societății de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR), un eveniment de amploare la care au expus lucrări peste 20 de speakeri străini și mai mult de 100 de medici români. Manifestarea s-a desfășurat în jurul unor teme de interes pentru practica ginecologică din România și nu numai, precum: screeningul și patologia sarcinii în primele două trimestre; epidemiologie, impact socio-biologic și abordare profilactico-predictivă în prematuritate, creșterea incidenței infertilității și declinul natalității, patologia benignă și malignă a sânului și screeningul mamar.

 

Fertilitatea s-a înjumătățit în ultimii 50 de ani

 

     Pe lângă sesiunile științifice, în program a fost inclusă și o masă rotundă cu reprezentanți ai societăților naționale de obstetrică și ginecologie din Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și România. Pe agenda acestor discuții au fost problemele demografice, nașterea la adolescenți și politicile naționale privind sănătatea mamei și a copilului.
     Dezbaterea a fost deschisă de prof. dr. Nicolae Suciu, președintele SOGR și organizatorul conferinței, care a prezentat câteva date demografice. În 2015, de exemplu, sporul natural în România a fost negativ (–3,3%), iar vârsta medie a mamei la prima naștere a crescut la 26,8 ani. Creșterea vârstei mamei la prima naștere atrage după sine o scădere a ratei fertilității, ca urmare a scăderii calității ovocitelor pe măsura înaintării în vârstă. Această tendință de creștere a incidenței infertilității este o problemă de sănătate mondială, OMS declarând că rata fertilității la nivel global a scăzut cu 50% în ultimii 50 de ani.
     În același timp, țara noastră se confruntă cu problema nașterii la adolescenți. Statisticile arată că una din zece nașteri, dar și unul din zece avorturi se întâmplă la minore, numărul total de sarcini la mame cu vârsta sub 19 ani ridicându-se anul trecut la 26.000. Avem de-a face, deci, cu o situație paradoxală: părinții care provin din clasa de mijloc și cea superioară, educați, cu o situație socială bună, decid să facă copii din ce în ce mai târziu. Pe de altă parte, crește incidența nașterilor la adolescentele care provin din clase defavorizate social, cu posibilități financiare limitate și cu o educație adesea de bază. Ambele tendințe pun probleme medicilor ginecologi din România. Pe de o parte, femeile care decid să aibă primul copil la vârste mai avansate se confruntă cu probleme specifice în sarcină și cu riscul de prematuritate. Pe de altă parte, mamele tinere, adesea minore, care provin din păturile defavorizate, nasc fără a fi luate în prealabil în evidență medicală, fără un screening prenatal de bază și fără să fi efectuat analizele uzuale de sânge sau o ecografie.
     Profesorul Gyorgy Bartfai din Ungaria a vorbit despre tendința de îmbătrânire a populației în zona est-europeană, arătând că o consecință imediată ar fi nevoia de restructurare a sistemelor naționale de pensii și de sănătate. El a făcut o pledoarie pentru crearea unor politici sociale și de sănătate care să încurajeze natalitatea și să pună accent pe grija față de mamă și copil.
     Reprezentantul Societății naționale de obstetrică din Bulgaria, dr. Ivan Dikov, a vorbit despre problema sarcinii la adolescenții din țara sa, întâlnită frecvent la populațiile minoritare, dar și despre faptul că implicarea ministerului educației prin programe de educație sexuală s-a dovedit dificilă. El spune că ajutorul în acest sens a venit mai mult din partea organizațiilor nonguvernamentale. Astfel, în ultimul an, Bulgaria a beneficiat de un program pentru educarea sexuală și sprijinirea socială a părinților tineri proveniți din rândul populațiilor defavorizate, finanțat prin granturi norvegiene, rezultatele acestei campanii urmând să fie publicate.
     În continuarea dezbaterii, dr. Daniela Doerfler a semnalat că nici în Austria programele de educație sexuală nu au dat rezultatele scontate, vârsta medie a primului contact sexual continuând să scadă. Mai mult, folosirea incorectă a măsurilor contraceptive precum prezervativul sau pastilele anticoncepționale a avut ca rezultat o creștere a numărului sarcinilor și avorturilor la adolescente. Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani în Austria datorită creșterii incidenței implantării de dispozitive intrauterine în scop anticoncepțional la adolescente, o tendință care a dus la scăderea incidenței sarcinilor și avorturilor la această categorie de vârstă. Concluzia doctoriței din Austria este că adesea există o diferență semnificativă între protecția reală oferită de o metodă contraceptivă hormonală sau de barieră în cazul folosirii tipice, comparativ cu utilizarea lor corectă. Iar adolescenții, deși sunt educați să folosească metode contraceptive, o fac adesea într-un mod incorect, fiind în continuare expuși unui risc crescut de sarcină.

 

Prematuritatea afectează milioane de copii

 

     Incidența nașterilor premature a crescut dramatic în ultimii 20 de ani, motiv pentru care mulți dintre vorbitori au abordat acest subiect din diferite perspective. Potrivit lor, acest fapt este atribuit vârstei tot mai crescute a femeilor însărcinate, nașterilor multiple, tehnicilor de reproducere asistată, dar și schimbărilor în practica clinică – cum ar fi creșterea indicelui de cezariană electivă. Folosirea tot mai frecventă a ultrasonografiei pentru estimarea vârstei gestaționale a contribuit și ea la creșterea numărului de nașteri premature, explică dr. Doru Diculescu (Cluj-Napoca). Potrivit acestuia, la nivel mondial, în 2010, s-a estimat o proporție de 11,1% prematuri din totalitatea nou-născuților vii (aproape 15 milioane de copii născuți înainte de 37 de săptămâni). Incidența prematurității este în creștere în majoritatea țărilor lumii, iar complicațiile în urma nașterii premature reprezintă cauza a mai mult de jumătate din decesele din perioada neonatală – aproximativ un milion în fiecare an.
     Efectul nașterii premature printre supraviețuitori își poate face simțită prezența de-a lungul întregii lor vieți, cu afectarea funcționării normale din punct de vedere neuronal și creșterea riscului de îmbolnăvire. Statisticile au arătat că născuții prematur prezintă mai frecvent  probleme de vedere, dificultăți de învățare și un risc crescut de paralizie cerebrală. De asemenea,  este a doua cea mai frecventă cauză de mortalitate în cazul copiilor sub cinci ani, după pneumonie.
     Nașterea prematură este un sindrom cu multiple cauze și factori declanșatori. Aproximativ jumătate din nașterile premature sunt idiopatice, iar 30% sunt datorate rupturii de membrane înainte de termen. Stresul matern și cel fetal a fost și el asociat cu nașterea prematură în mai multe studii, cortizolul matern sau fetal cauzat de acesta putând iniția contracțiile premature. Factorii economici și stilul de viață pot avea la rândul lor o contribuție importantă în cazul nașterilor premature; există însă și o componentă etnică și genetică a prematurității, demonstrată prin studii. 
     Pentru medicii ginecologi din întreaga lume este important să se înregistreze în mod constant rezultatele nașterilor (incluzând nașterile cu feți morți) și să se aplice o definiție standard a prematurității, pentru a înțelege mecanismul și cauzele acestui sindrom și a monitoriza cât mai corect evoluția sarcinilor premature. De asemenea, eforturile medicilor trebuie să se orienteze spre găsirea unor soluții inovatoare de prevenire a nașterilor premature, dar și spre perfecționarea îngrijirilor obstetricale și neonatale pentru a îmbunătății rata de supraviețuire și a reduce dizabilitățile cauzate de aceasta pe termen lung.

 

Riscuri, pericole și cheltuieli

 

     Problematica nașterilor premature a fost abordată și de prof. dr. Florin Stamatian (Cluj-Napoca) în prezentarea sa, însă perspectiva lui asupra acestui fenomen a presupus o abordare mai localizată. Medicul clujean a prezentat rezultatele unui studiu retrospectiv în care s-a urmărit incidența nașterii premature în Clinica obstetrică-ginecologie I din Cluj-Napoca pe o perioadă de 38 de ani. În plus, acesta a analizat comparativ ratele mortalității peri- și neonatale în intervalul 2008–2012, raportate atât la nivel național, cât și în județul Cluj. Rezultatele studiului au arătat că indicele de prematuritate în România s-a menținut la un nivel constant în ultimii ani. În 2010, rata de prematuritate în țara noastră a fost de 8,2%, iar în județul Cluj de 6,8%. În 2015, 7,82% din copiii născuți în Clinica obstetrică-ginecologie I din Cluj-Napoca au fost prematuri. Ratele mortalității peri- și neonatale la nivel național au fost de 8,6, respectiv 6,2 în 2008 și de 6,8, respectiv 4,5 în 2012. În județul Cluj, rata mortalității perinatale a fost de 5,9 în 2008 și de 4,5 în 2012, iar cea a mortalității neonatale de 6,6, respectiv 1,7%.
     Un alt studiu, de data aceasta prezentat de dr. Radu Chicea (Sibiu), a evaluat, retrospectiv, riscurile perinatale în cazul nașterii la 37 de săptămâni comparativ cu nașterea la termen. Studiul a fost efectuat în Clinica de obstetrică-ginecologie a Spitalului Clinic de Urgență Sibiu în perioada ianuarie 2013 – iunie 2015 pe un lot de 686 de nou-născuți: 343 născuți la 37 de săptămâni de gestație și 343 născuți la termen. Au fost înregistrate date privind: greutatea, vârsta gestațională, sexul, mediul de rezidență, date despre naștere, precum și date referitoare la complicațiile perinatale – nevoia de resuscitare, scor Apgar, detresă respiratorie, hipertensiune pulmonară persistentă, icter, anemie, scădere în greutate, durata spitalizării în secția de terapie intensivă neonatală, tipul de hrănire etc.
     Rezultatele au indicat mai multe nașteri prin cezariană la lotul de copii născuți prematur (39,7% față de 27,1% la copiii născuți la termen). Scorul Apgar a fost și el mai mic la unu și la cinci minute la copiii prematuri, însă nu a fost găsită nicio diferență statistică în ceea ce privește nevoia de resuscitare la naștere. Sindromul de detresă respiratorie a fost identificat mai des la 37 de săptămâni de gestație (9,9% față de 0), la fel și hipertensiunea pulmonară persistentă (23,7% față de 4%), icter cu nevoie de fototerapie (47,5% față de 22,2%), anemie la naștere (30,7% față de 15,9%) și necesitatea admiterii nou-născuților în unitatea de terapie intensivă (10,5% față de 1,2%). Rezultatele acestui studiu au confirmat datele din literatura de specialitate conform cărora nașterea prematură se asociază cu un risc crescut de complicații perinatale. Mai frecvente sunt dificultățile respiratorii, întârzierea trecerii la circulația neonatală, hiperbilirubinemia și anemia la naștere, nașterea prematură reprezentând o povară financiară pentru sistemul de sănătate.

 

Cancerul mamar în sarcină

 

     Cancerul de sân este cea mai frecventă afecțiune oncologică ce apare în sarcină, având o incidență de 46%. Prof. dr. Gheorghe Peltecu (București) spune că unele femei cu istoric de cancer de sân se pot confrunta cu o revenirea a bolii în timpul sarcinii. În plus, din cauza modificărilor fiziologice din timpul sarcinii, afecțiunea este depistată adesea cu întârziere. În ceea ce privește diagnosticul, examenul fizic al sânului este dificil în sarcină, iar dintre metodele imagistice, recomandată este în primul rând ecografia mamară. Imagistica prin rezonanță magnetică nu este contraindicată în timpul sarcinii, însă nu se poate folosi gadolinium ca substanță de contrast deoarece se elimină renal, existând riscul de afectare a rinichilor fătului. De asemenea, cei mai mulți medici sunt reticenți față de efectuarea mamografiei în sarcină, însă și acest examen clinic poate fi efectuat în siguranță, dacă se iau măsuri de precauție pentru protejarea fătului.
     Recomandarea standard pentru diagnosticul cancerului de sân este puncția biopsie cu ac gros. Puncția cu ac subțire nu se recomandă, din cauza riscului crescut de a obține rezultate fals negative. Odată diagnosticată afecțiunea, stadializarea este obligatorie, deoarece ghidează decizia de abord. Biopsia ganglionului santinelă (mapping limfatic tumoral) este sigură și este procedura standard. Marcarea ganglionară se va face însă cu injectarea de coloid, fără colorant.
     Sarcina în sine nu este un factor de prognostic negativ. Pacienta trebuie să știe că prognosticul său este similar cu cel al cancerului mamar la femeia negravidă în același stadiu de boală. De aceea, este foarte important ca metodele de diagnostic și tratament să adere cât mai strict la protocoalele de conduită pentru femeia negravidă. Tratamentul cancerului de sân în sarcină nu trebuie întârziat – excepție face situația în care nașterea va surveni în interval scurt, de două până la patru săptămâni. Pe de altă parte, dacă diagnosticul vine în primul trimestru de sarcină, consilierea pacientei poate să includă și opțiunea, atent cântărită, de întrerupere a sarcinii.
     Chirurgia cancerului de sân va respecta aceleași principii ca și pentru femeia negravidă și se poate efectua în orice trimestru de sarcină. Medicația folosită în anestezie nu este teratogenă, deci nu ar fi necesare precauții suplimentare în acest sens. Ambele opțiuni chirurgicale sunt posibile: conservatoare sau radicală. Medicația analgezică postoperatorie trebuie să fie adecvată, deoarece o analgezie inadecvată atrage după sine un risc crescut de contracții uterine și naștere prematură.
     Reticența cea mai mare a medicilor este legată de radioterapie, deși în cazul efectuării chirurgiei conservatoare, aceasta este parte integrantă a tratamentului. Lipsa radioterapiei este asociată cu un risc de recidivă a bolii neoplazice mamare de peste 40%. Radioterapia este considerată sigură în primul și al doilea trimestru de sarcină, dar nu și în al treilea. În acest caz, o opțiune de luat în considerare este începerea chimioterapiei ulterior intervenției chirurgicale, întârzierea radioterapiei și începerea acesteia post-partum. Administrarea chimioterapiei a reprezentat la rândul său un factor de reticență majoră, nefiind recomandată până în săptămâna a paisprezecea de sarcină, asociindu-se cu malformații majore ale fătului în această etapă a dezvoltării embrionare.

 

Efectele aspirinei în declanșarea preeclampsiei

 

     Preeclampsia afectează un număr semnificativ de sarcini, având efecte importante asupra mortalității materne și neonatale. Prima lucrare științifică despre efectul preventiv al aspirinei asupra preeclampsiei a apărut în 1985. Pentru medici însă, provocarea este identificarea pacientelor cu un risc crescut de preeclampsie, candidate la terapia de prevenție precoce. Factorii de risc studiați în prezent includ sarcina obținută prin tehnici de reproducere asistată, istoricul familial sau personal de preeclampsie, hipertensiunea cronică, diabetul pregestațional, vârsta crescută a mamei, indicele de masă corporală peste 30, sarcina multiplă. Majoritatea organizațiilor internaționale recomandă femeilor la risc să ia aspirină în sarcină de la vârsta gestațională de 12 săptămâni.
     Dr. Mircea Ticușan (Brașov) a prezentat o evaluare a studiilor științifice privind prevenția cu aspirină în preeclampsie. Referitor la doza recomandată, s-a constatat că o doză de 60 mg de aspirină nu afectează în niciun fel riscul de preeclampsie, în timp ce la pacientele la care s-au administrat doze de 100 mg sau mai mult, riscurile au fost semnificativ reduse. Complicații materne și neonatale nu au fost relevate în rezultatele niciunuia dintre studiile analizate. Mai mult, studiile recente au încercat să demonstreze eficacitatea aspirinei în prevenirea preeclampsiei precoce încă din primul trimestru de sarcină. Metaanalizele indică o corelație între administrarea unei doze mari de aspirină la o vârstă gestațională mai mică și scăderea riscului de preeclampsie, precum și reducerea semnificativă a riscului de naștere prematură și a disfuncțiilor de creștere intrauterină. Studiile recente folosesc o doză de 100–150 mg de aspirină (doză considerată mare) în încercarea de a demonstra că o creștere a dozelor aduce beneficii mai mari în prevenția preeclampsiei precoce încă din primul trimestru de sarcină.
     Tot despre suplimentarea cu aspirină în timpul sarcinii a vorbit și dr. Mona Elena Zvâncă (București), care a remarcat că această practică a devenit uzuală, chiar în lipsa unui protocol de administrare sau a unei recomandări clare. Aceasta a prezentat rezultatele unui studiu care a analizat beneficiile administrării aspirinei sau a heparinei în sarcină. Studiul s-a desfășurat în perioada august 2015 – septembrie 2016, în acest interval fiind examinate 1.141 de sarcini. Dintre acestea, 126 de paciente au primit fie aspirină, fie heparină fracționată. A fost evidențiată o indicație medicală certă sau o documentare a necesității acestei administrări la doar nouă dintre acestea. Gravidele s-au prezentat la medic pentru evaluarea ecografică de rutină. Evaluarea anamnestică a inclus indicația suplimentării sau lipsa acesteia, momentul de debut al tratamentului, doza și durata administrării. În cursul examinării ecografice au fost evaluați parametrii biometrici fetali și parametrii Doppler ombilicali și uterini. Din studiu au fost excluse sarcinile multiple. S-au comparat rezultatele obținute de la gravidele care au primit aspirină/heparină cu greutate moleculară mică față de cele care nu au beneficiat de această suplimentare. Comparația a fost realizată pe categorii cu vârstă de gestație similare.
     Rezultatele studiului au indicat că suplimentarea cu aspirină în doză mică pare a avea un beneficiu în sarcină, dar acesta este foarte slab exprimat în acele cazuri ce nu au indicație medicală. Astfel, în lotul de sarcini de trimestrul doi și trei care au primit aspirină în absența unei indicații medicale sau pe baza obiectivării unui risc crescut pentru preeclampsie în trimestrul întâi, s-au constatat valori mai mici ale indicilor de pulsatilitate în arterele uterine, comparativ cu sarcinile ce nu au primit aspirină, fără a se observa diferențe semnificative în ceea ce privește biometria fetală sau parametrii Doppler ai arterei ombilicale. Pe de altă parte, administrarea heparinei în cazuri ce nu prezintă un risc trombotic crescut este lipsită de beneficii, se însoțește de efecte adverse ce nu pot fi neglijate și reprezintă un cost semnificativ pentru sistemul de sănătate.

 

Contracepția postpartum

 

     Primul ciclu menstrual după o sarcină este anovulator în doar 35% din cazuri. Din acest motiv, administrarea unei metode contraceptive imediat după naștere este importantă atât pentru sănătatea mamei, cât și cea a copilului. Prof. dr. György Bártfai (Ungaria) a vorbit despre beneficiile și importanța contracepției după naștere. În primul rând, scopul contracepției este de a preveni o sarcină nedorită și neprogramată. Multe femei cred că nu pot rămâne însărcinate în perioada lăuziei, însă sarcina se poate instala chiar de la primul ciclu menstrual, care presupune ovulație în mai mult de 60% din cazuri.
     În primele șase săptămâni după naștere, opțiunile contraceptive sunt limitate. Lăuza poate opta pentru folosirea metodelor de barieră, implantarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru sau se poate baza pe metoda LAM (Lactation Amenorrhoea Method). În primele săptămâni după naștere, dacă mama alăptează exclusiv și intens, se instalează în mod natural amenoreea. Aceasta poate fi o opțiune contraceptivă temporară, până la instalarea primului ciclu menstrual. Pentru a fi eficientă, această metodă presupune ca mama să alăpteze zi și noapte, menținând un interval între alăptări de maximum patru ore pe timpul zilei și șase ore pe timpul nopții. Cu toate acestea, alăptatul nu este o garanție a întârzierii ovulației.
     Între șase săptămâni și șase luni de la naștere, opțiunile contraceptive permit și tratamentul hormonal pe bază de progesteron (pastile, inel cu eliberare vaginală, implanturi sau injecții subcutanate). Alăptarea este importantă pentru sănătatea fizică și afectivă a mamei și a copilului deopotrivă, beneficiile alăptării fiind intensiv studiate și dovedite prin teste clinice. Contraceptivele orale combinate nu pot fi folosite pe perioada alăptării, deoarece afectează calitatea și cantitatea de lapte, de aceea nu sunt recomandate până la încetarea completă a alăptării.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe