Newsflash

Sărbătorile, abuzurile alimentare şi riscul bolilor digestive

de Prof. dr. Virgiliu PĂUNESCU - dec. 30 2013
Sărbătorile, abuzurile alimentare şi riscul bolilor digestive
   Vin sărbătorile, dar nu oricum. Cele de sfârşit de an vin după o perioadă de post, când alimentele de origine animală nu au fost consumate, dar acum sunt, uneori din plin, chiar în mod exagerat. Excesele alimentare, mai ales cu produse de origine animală, bogate în grăsimi, multe tratate chimic, la care se adaugă şi băuturile alcoolice, explică de ce în această perioadă creşte numărul bolilor digestive, mai ales bilio-pancreatice – diskinezii şi colici biliare, acutizarea colecistitei cronice şi a litiazei biliare, dar şi boli pancreatice, mai frecvent pancreatite acute de origine biliară sau de natură alcoolică.
   Morfologic şi funcţional, căile biliare prezintă zone sfincteriene, care acţionează sincron. Tulburările dintre diversele zone sfincteriene realizează disikinezia biliară, care se poate manifesta sub forma unor hipertonii sau hipotonii globale sau segmentare ale căilor biliare. Diskineziile biliare se manifestă prin semne subiective şi obiective, dureroase şi dispeptice.
   Colecistita acută debutează după o masă îmbelşugată, bogată în grăsimi şi se manifestă prin dureri, greţuri, vărsături, febră, frison, tahicardie. Nu există corespondenţă între semnele clinice şi leziunile anatomice. În colecistita cronică, semnele clinice sunt necaracteristice şi polimorfe, gastrointestinale, însoţite de alterarea stării generale.
   Cea mai frecventă manifestare în patologia hepato-biliară o reprezintă litiaza biliară. Se estimează că afectează 20% din populaţia de peste 40 de ani, cu predominanţă la sexul feminin (într-un raport de 4/1), mai ales multipare, dar şi la persoane cu teren litiazic – obezi, sedentari, pletorici, gutoşi sau hipotiroidieni. Litiaza biliară se asociază frecvent cu hipercolesterolemie, ateromatoză, gută, hipotiroidie. Calculii pot fi mici şi multipli sau solitari şi au trei componente: colesterol, pigmenţi biliari şi calciu, cărora li se adaugă mucus, detritusuri celulare şi fosfor. Frecvenţa litiazei biliare a crescut în ultimii ani în toate statisticile. Este posibil ca, în cazul calculilor mici, sub 3 mm, aceştia să fie opriţi temporar la nivelul sfincterului Oddi şi apoi pot fi găsiţi în scaun. Este una din cauzele producerii pancreatitei acute.
   Pancreatita acută de cauză biliară poate fi produsă prin două mecanisme: încarcerarea în calea biliară principală a calculilor în papilă, conform teoriei căii biliare comune, sau prin inflamaţia asociată extinderii directe a colangitei la pancreas. Pancreatita acută este frecventă la persoanele de peste 50 de ani, mai ales de sex feminin, la persoanele obeze, pletorice, în cazul abuzurilor alimentare. Debutul pancreatitei acute este declanşat de un prânz bogat în grăsimi sau consum exagerat de alcool (sau numai de alcool). În peste 80% din cazuri, pancreatita acută are cauze biliare sau alcoolice.
   Iată, foarte pe scurt, doar câteva din motivele pentru care recomandăm evitarea exceselor alimentare sau bahice în perioada sărbătorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe