Vin sărbătorile, dar nu oricum. Cele de sfârşit
de an vin după o perioadă de post, când alimentele de origine animală nu au
fost consumate, dar acum sunt, uneori din plin, chiar în mod exagerat. Excesele
alimentare, mai ales cu produse de origine animală, bogate în grăsimi, multe
tratate chimic, la care se adaugă şi băuturile alcoolice, explică de ce în
această perioadă creşte numărul bolilor digestive, mai ales bilio-pancreatice –
diskinezii şi colici biliare, acutizarea colecistitei cronice şi a litiazei
biliare, dar şi boli pancreatice, mai frecvent pancreatite acute de origine
biliară sau de natură alcoolică.
Morfologic şi funcţional, căile biliare
prezintă zone sfincteriene, care acţionează sincron. Tulburările dintre
diversele zone sfincteriene realizează disikinezia biliară, care se poate
manifesta sub forma unor hipertonii sau hipotonii globale sau segmentare ale căilor
biliare. Diskineziile biliare se manifestă prin semne subiective şi obiective,
dureroase şi dispeptice.
Colecistita acută debutează după o masă
îmbelşugată, bogată în grăsimi şi se manifestă prin dureri, greţuri, vărsături,
febră, frison, tahicardie. Nu există corespondenţă între semnele clinice şi
leziunile anatomice. În colecistita cronică, semnele clinice sunt
necaracteristice şi polimorfe, gastrointestinale, însoţite de alterarea stării
generale.
Cea mai frecventă manifestare în patologia
hepato-biliară o reprezintă litiaza biliară. Se estimează că afectează 20% din
populaţia de peste 40 de ani, cu predominanţă la sexul feminin (într-un raport
de 4/1), mai ales multipare, dar şi la persoane cu teren litiazic – obezi,
sedentari, pletorici, gutoşi sau hipotiroidieni. Litiaza biliară se asociază
frecvent cu hipercolesterolemie, ateromatoză, gută, hipotiroidie. Calculii pot
fi mici şi multipli sau solitari şi au trei componente: colesterol, pigmenţi
biliari şi calciu, cărora li se adaugă mucus, detritusuri celulare şi fosfor.
Frecvenţa litiazei biliare a crescut în ultimii ani în toate statisticile. Este
posibil ca, în cazul calculilor mici, sub 3 mm, aceştia să fie opriţi temporar
la nivelul sfincterului Oddi şi apoi pot fi găsiţi în scaun. Este una din
cauzele producerii pancreatitei acute.
Pancreatita acută de cauză biliară poate fi
produsă prin două mecanisme: încarcerarea în calea biliară principală a
calculilor în papilă, conform teoriei căii biliare comune, sau prin inflamaţia
asociată extinderii directe a colangitei la pancreas. Pancreatita acută este
frecventă la persoanele de peste 50 de ani, mai ales de sex feminin, la
persoanele obeze, pletorice, în cazul abuzurilor alimentare. Debutul
pancreatitei acute este declanşat de un prânz bogat în grăsimi sau consum
exagerat de alcool (sau numai de alcool). În peste 80% din cazuri, pancreatita
acută are cauze biliare sau alcoolice.
Iată, foarte pe scurt, doar câteva din
motivele pentru care recomandăm evitarea exceselor alimentare sau bahice în
perioada sărbătorilor.