Newsflash
Știri

S-a deschis primul centru veterinar de transfuzii din regiunea Moldovei

de L. Budin - iul. 14 2022
S-a deschis primul centru veterinar de transfuzii din regiunea Moldovei

La Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) au fost deschise prima bancă de sânge şi un centru de transfuzii veterinar.

Centrul de transfuzie și banca de sânge funcţionează în cadrul Spitalului clinic pentru animale de companie din cadrul USV Iaşi, informează Agerpres.

transfuzii_veterinare
Sursă foto: Facebook Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași

 

Începând cu luna aceasta, la USV Iaşi funcţionează singura bancă de sânge şi centrul de transfuzii din regiunea Moldovei. În cadrul centrului de transfuzii şi al băncii de sânge ataşate Compartimentului de Urgenţe din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară testăm grupele de sânge la câini şi pisici, putem face teste de compatibilitate între indivizii donatori - receptori şi mai ales putem să oferim pacienţilor noştri şi colegilor din practica privată sângele necesar urgenţelor medicale”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteaţă, coordonatorul Compartimentului de Urgenţe.

Cadrele didactice şi medicii veterinari fac un apel la proprietarii de animale, pentru donare voluntară.

Pe această cale doresc să fac un apel la donatori. Din această categorie fac parte câinii cu vârste cuprinse între unu şi opt ani, cu greutate mai mare de 20 de kilograme, vaccinaţi, deparazitaţi la zi, femele care să nu fi fost niciodată gestante şi pacienţi care să nu fi avut niciodată transfuzii de sânge. Este bine să determinăm grupa de sânge a pacientului înainte de transfuzii, în principiu pentru a limita cât mai mult reacţiile transfuzionale, iar dacă la prima transfuzie sunt mai rare, mai ales dacă ulterior clinicianul stabileşte că este necesar o nouă transfuzie, atunci va trebui să ştim cu certitudine grupa de sânge a acestuia pentru a şti ce donator va fi potrivit pentru pacient”, a spus dr. Paula Paşca, medic veterinar în cadrul Spitalului de Urgenţă.

Terapia cu animale de companie în scleroza multiplă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe