Newsflash
Știri

Românii au acces la toate decontările făcute în numele lor de CNAS

de Dorina Novac - aug. 14 2020
Românii au acces la toate decontările făcute în numele lor de CNAS

Fiecare român care plătește contribuția la asigurările de sănătate poate avea acces, la cerere, la lista tuturor decontărilor făcute de CNAS în numele său.

Potrivit HotNews, de acum înainte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să comunice, la cerere, toate decontările făcute în numele persoanelor asigurate.

decontari cnas
Sursă imagine: Pixabay

 

Susra citată precizează că instituția trebuie să dea răspunsul în termen de 45 de zile de la înregistrarea solicitării, iar solicitarea de informații privind decontările poate viza doar anul în curs.

Legea care prevede transparentizarea decontărilor făcute de CNAS a fost adoptată la data de 4 septembrie 2019 de Parlament, după ce a stat doi ani în procedură parlamentară, proiectul fiind depus la 29 noiembrie 2017, scrie HotNews.

Acum, după un an de la adoptarea legii au apărut și normele de aplicare. Astfel, Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea normelor metodologice a fost publicat în Monitorul Oficial.

Sursa citată precizează că CNAS s-a opus anul trecut proiectului de lege de transparentizare a decontărilor, la dezbaterile din Parlament.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reprezentată la ședinta Comisiei, a susținut în mod incredibil că asigurații își pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie și pe baza biletului de externare din spital”, spunea Tudor Pop, inițiatorul legii, în perioada în care proiectul de lege era dezbătut în Parlament.

Potrivit noii legi, a fost extins accesul la toate cheltuielile făcute în numele asiguratului, de la servicii medicale, medicamente, până la furnizorii acestora.

Astfel, plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Cum soliciți date privind decontările făcute în numele tău: 

  • În vederea obținerii informațiilor, asiguratul completează o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
  • Cererea este pusă la dispoziția asiguratului pe site-ul caselor de asigurări de sănătate sau la sediile acestora.
  • Cererea, completată și semnată de persoana asigurată sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate este luat în evidență asiguratul sau se transmite pe e-mail cu semnătură electronică calificată și este însoțită, după caz, de copia actului de împuternicire.
  • În cazul cererilor care se depun la casele de asigurări de sănătate se verifică identitatea solicitantului.
  • În situația în care solicitantul optează pentru transmiterea listei prin intermediul poștei electronice, acesta va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării listei.
  • Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum și a contravalorii acestora, și are structura prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
  • Lista este pusă la dispoziția asiguratului sau, după caz, a reprezentantului legal al acestuia, personal sau prin e-mail, conform mențiunii acestuia din cererea depusă la casa de asigurări de sănătate, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate.
  • În situația în care lista este pusă personal la dispoziția asiguratului sau, după caz, a reprezentantului legal ala acestuia, acesta va menționa pe exemplarul cererii care va fi arhivat la casa de asigurări de sănătate numele în clar, data, semnătura, precum și textul "am primit informațiile solicitate".
  • În situația în care lista este pusă la dispoziția asiguratului sau, după caz, a reprezentantului legal ala acestuia prin e-mail, la exemplarul cererii care va fi arhivat la casa de asigurări de sănătate se atașează e-mailul prin care a fost trimisă lista.
  • Cererile ulterioare de furnizare a acelorași informații, pentru același an calendaristic, precum și cererile vizând alte perioade de timp decât anul calendaristic anterior formulării cererii se vor clasa, potrivit actelor normative în vigoare.
  • Listele transmise persoanelor asigurate potrivit dispozițiilor prezentelor norme metodologice vor fi arhivate în format electronic.
  • Casa de asigurări de sănătate are obligația înregistrării și gestionării cererilor asiguraților, precum și a transmiterii datelor solicitate în termenul prevăzut la art. 5. alin. 1 (45 de zile - n.red.).

Modelul de cerere depus la Casa Națională de Asigurări de Sănătate poate fi vizualizat AICI.

Formularul de răspuns din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu lista serviciilor decontate, poate fi vizualizat AICI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe