Newsflash

Romanian Federation for Medical Research

de Prof. dr. Peter MANU - sept. 2 2013
Romanian Federation for Medical Research

În România, sunt specialităţi medicale unde, în loc să existe o singură  organizaţie de specialitate puternică, sunt două, trei sau chiar mai multe, fiecare cu reuniunile proprii. Pentru medici, această fragmentare creează dificultăţi, iar animozităţile existente între vârfurile specialităţii, cele care au dus la formarea mai multor societăţi, sunt apoi perpetuate. Care sunt dezavantajele acestei situaţii? (Dr. A. M.)

 

   Dreptul la asociere este fundamental într-o democraţie, iar fragmentarea la care se referă întrebarea trebuie salutată ca o expresie a exercitării sale. Mai important mi se pare faptul că rezultatele cercetărilor medicale din România sunt prezentate, în fiecare an, într-o măsură covârşitoare, la reuniunile acestor asociaţii profesionale. În domeniul medicinii interne şi subspecialităţilor sale, se organizează reuniuni anuale ale interniştilor (la Căciulata, în aprilie), diabetologilor (la Sibiu, în mai) şi cardiologilor (în septembrie, la Sinaia), pentru a nu le menţiona decât pe cele mai importante. Există cel puţin trei asociaţii ale endocrinologilor, două ale diabetologilor, o jumătate de duzină de societăţi ale chirurgilor şi câteva asociaţii ale medicilor de familie. O organizare tribală, poate utilă pentru întărirea identităţii, dar contrarie promovării relaţiilor interdisciplinare şi colaborărilor instituţionale, care sunt cheia progresului în medicină.
   Un model diferit este cel adoptat în Statele Unite, unde, pe lângă congresele societăţilor de profil, sunt organizate reuniuni ale American Federation for Medical Research în fiecare primăvară, la Washington, D.C., la care participă cercetători din toate disciplinele. Cheia de boltă a acestor congrese este prezentarea, în sesiuni zilnice de postere, a noilor cercetări. Conform tradiţiei, congresele încep întotdeauna vineri seara, cu o sesiune de postere combinată, în aceleaşi uriaşe săli de bal de la hotelul Omni Shoreham, cu o wine and cheese reception. Sunt prezentate aproximativ 600 de postere, grupate pe specialităţi, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, în care un rezident poate vorbi de la egal la egal cu decanul unei prestigioase facultăţi şi în care membri celebri ai National Academy of Sciences / Institute of Medicine sunt luaţi la întrebări de studenţi. În următoarele trei zile, şuvoiul participanţilor se va împărţi în zeci de săli pentru prezentări orale, ateliere, simpozioane, deschise tuturor, în care este încurajată interacţiunea dintre participanţi, fără deosebire de vârstă sau statut profesional.
   Cred că acest model, interdisciplinar şi egalitarian, poate fi introdus cu folos şi în România, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu societăţile specialiştilor, facultăţile de medicină, instituţiile guvernamentale care finanţează cercetarea medicală din România şi reprezentanţii celor şapte reviste medicale recunoscute ISI şi indexate în PubMed: înfiinţarea unei Romanian Federation for Medical Research. Alegerea lucrărilor pentru prezentare ar trebui să fie foarte exigentă şi urmată de publicarea lor într-una din revistele menţionate. Sesiunile tematice ar putea fi organizate de fiecare societate în parte, în timp ce keynote lectures ale unor personalităţi din ţară şi străinătate ar deveni accesibile tuturor participanţilor. Congresul ar creşte eficienţa unor simpozioane de interes general pentru tinerii cercetători, indiferent de specialitate, cum ar fi Writing for Publication, Applying for Grants sau Post-Doctoral Training Abroad. În jurul congresului, ar putea fi organizate întâlniri de lucru ale societăţilor de specialitate, ale profesorilor de medicină, ale doctoranzilor, ale studenţilor interesaţi în cercetare şi, desigur, adunarea generală a Academiei de Ştiinţe Medicale. Sunt convins că un asemenea congres ar constitui un magnet pentru firmele de medicamente şi echipament medical, care ar putea contribui financiar şi ar fi compensate cu spaţiu expoziţional. În sfârşit, congresul Romanian Federation for Medical Research ar fi calea cea mai firească pentru a crea atât de necesarele punţi de legătură cu diaspora ştiinţifică românească.

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe