Newsflash
REUNIUNI

Ajustarea terapiei în cancer

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - sept. 24 2021
Ajustarea terapiei în cancer

Progresele tehnologice apărute în ultimii ani au stat la baza unui exerciţiu de imaginaţie, proiectând posibile schimbări în diagnosticul și tratamentul patologiei oncologice.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Zilele Viaţa Medicală powered by MedicHub, cu tema „Diagnostic și tratament în era digitală”,  desfășurată online în zilele de 16 și 17 septembrie, în parteneriat cu UMF „Carol Davila” București, a însemnat peste 200 de participanţi, șase sesiuni, noutăţi relevante și experienţa medicilor lectori – cărora le mulţumim că au răspuns invitaţiei noastre –, în folosul practicii clinice și al pacienţilor.

Sesiunea dedicată Oncologiei, moderată de prof. asoc. abil. dr. Dana Stănculeanu, a readus în atenţie, printre alte subiecte de interes, complexitatea tratamentului în cancerul mamar și provocările melanomului malign.

Stănculeanu

Pentru pacientele tinere cu cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, fără amplificare HER2, în stadii incipiente, tratamentul combinat încearcă să contrabalanseze riscul crescut, adăugarea supresiei ovariene la Tamoxifen prelungind perioada liberă de boală și supravieţuirea generală, a transmis dr. Daniela Zob.

Decizia pentru administrarea chimioterapiei este influenţată de factori clinici și de testarea multigenică (Oncotype DX/Mammaprint) cu valoare prognostică și/sau predictivă, o posibilă explicaţie pentru beneficiul chimioterapiei la pacientele în premenopauză fiind cauzarea unei supresii ovariane.

Durata optimă a hormonoterapiei s-a dovedit a fi de zece ani pentru pacientele cu risc crescut. Adăugarea în adjuvanţă de CDK4/6 (Abemaciclib) sau de inhibitori PARP (Olaparib), în caz că există mutaţie BRCA1 sau BRCA2, a crescut perioada liberă de boală.

Pentru pacientele cu cancer mamar local avansat sau metastatic cu acest subtip tumoral, inhibitorii CDK4/6 asociaţi inhibitorilor de aromatază sau Fulvestrantului reprezintă standardul de tratament, asigurând prelungirea perioadei libere de boală și a supravieţuirii, la subgrupuri variate și cu un profil de siguranţă constant.

Aplicarea terapiei ţintite și a imunoterapiei a adus beneficii importante pentru pacienţii cu melanom în stadii avansate, însă stadiile IIB și IIC rămân netratate, ca urmare a încetării folosirii interferonului, această categorie de pacienţi având un risc deloc de neglijat pentru recidivă și deces cauzat de boală, a atras atenţia dr. Dan Jinga.

Testarea genetică permite împărţirea în grupe de risc, orientând astfel personalizarea tratamentului. Pozitivitatea ganglionului santinelă este, de asemenea, asociată cu un risc evolutiv crescut.

Progresele tehnologice apărute în ultimii ani au stat la baza unui exerciţiu de imaginaţie, proiectând posibile schimbări în diagnosticul și tratamentul patologiei oncologice: diagnostic și îngrijire medicală ghidată de la distanţă, terapie individualizată, analiză bazată pe inteligenţa artificială, extinderea și accesibilizarea chirurgiei robotice, folosirea terapiei de tip CART în tumorile solide, formarea personalului medical cu ajutorul realităţii virtuale, rolul crescut al nanotehnologiei, toate acestea oferind speranţa că numărul pacienţilor care înving cancerul va fi mai mare decât cel de azi.

Citește și: Rolul screeningului în Oncologia digestivă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe