Newsflash
Cultură Știri

Rapsodia nr. 2 de Enescu, dedicată celor ce au nevoie de mângâiere după tragedia de la Crevedia

de L. Budin - aug. 28 2023
Rapsodia nr. 2 de Enescu, dedicată celor ce au nevoie de mângâiere după tragedia de la Crevedia

Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului „Enescu”, a dedicat, duminică, 27 august, Rapsodia nr. 2 de George Enescu celor care au nevoie de mângâiere sufletească în urma tragediei de la Crevedia.

Duminică, 27 august, a debutat cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Motto-ul din acest an este „Generozitatea prin muzică”, informează Agerpres.

Spunea Enescu aşa: «În artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău, decât atunci când îl dăruieşti altcuiva». (...) Tot Enescu era cel care, în timpul Marelui Război, cânta ca să-şi folosească talentul şi oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere. În acelaşi fel, în această seară, Rapsodia a 2-a vrem să o dedicăm celor care au nevoie în urma tragediei de ieri pentru o mângâiere sufletească”, le-a transmis maestrul celor prezenţi la Sala Palatului din Bucureşti înainte de a prezenta Rapsodia a 2-a.

Ediţia din acest an festivalului este prima cu o nouă conducere, atât la nivel artistic, cât şi la nivel executiv. Maestrul Cristian Măcelaru îşi începe în mod oficial mandatul de director artistic al Festivalului „Enescu”, iar Cristina Uruc, manager interimar Artexim, coordonează echipa executivă.

Tema ediţiei din acest an, «Generozitate prin muzică», exprimă valorile fundamentale ale compozitorului George Enescu, duce cu gândul la Premiul Naţional George Enescu, iniţiat în 1913 de compozitorul român, şi descrie noile abordări în domeniul implicării sociale, educaţiei, formării, incluziunii şi contribuţiei în comunitate, specifice acestui impresionant eveniment artistic”, au transmis organizatorii.

Printre orchestrele importante care vor participa la ediţia din acest an se numără Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Tonhalle din Zurich, London Symphony Orchestra şi Orchestra Filarmonică Cehă.

De asemenea, dirijori de rang internaţional vor urca pe scenă în cadrul festivalului - Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Wilson Hermanto, Paavo Jarvi, Delyana Lazarova, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski.

Peste 60 de concerte vor fi transmise în direct pe site-ul festivalului. Lista completă este disponibilă pe site-ul dedicat.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe