Newsflash
ACTUALITATE Știri

Festivalul „George Enescu”, sub semnul generozităţii

de Dr. Raluca BULEA - sept. 1 2023
Festivalul „George Enescu”, sub semnul generozităţii

Duminică, 27 august, a debutat la București ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Programul evenimentului a fost gândit astfel încât să atragă un public cât mai variat.

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” a fost deschisă de dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al evenimentului, care a condus Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, într-un program care a inclus opusuri de Dvořák, Richard Strauss și George Enescu. Invitat special a fost violoncelistul francez Gautier Capuçon, vechi prieten al festivalului.

Desemnat în 2021 cel mai mare festival de muzică clasică din lume, festivalul împlinește acum 65 de ani de la debut. Actuala ediţie stă sub semnul acestei aniversări, precum și sub semnul generozităţii pe care muzicianul a oferit-o, atât prin compoziţiile sale, cât și prin disponibilitatea de a-și împărtăși cu ceilalţi darurile, ca instrumentist și dascăl.

Gautier Capuçon (stanga) și Cristian Măcelaru. Foto: Andrada Pavel

Concerte în București, în ţară și în străinătate

În conferinţa de presă ce a însoţit deschiderea evenimentului, Cristian Măcelaru – aflat pentru prima dată la conducerea artistică a evenimentului – s-a referit la una dintre noutăţile acestui an: seria de concerte pentru copii și familii, în fiecare din cele patru duminici ale festivalului. Scopul acestora este să familiarizeze publicul tânăr cu muzica clasică și să îl aducă mai apoi în mod regulat în sălile de concerte.

Programul festivalului, care se încheie în 24 septembrie 2023, include, pe de o parte, seriile consacrate de concerte: Mari Orchestre ale lumii, Concertele de la Ateneu, Concerte de la miezul nopţii (ambele la Ateneul Român), Enescu şi contemporanii (Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României) și, pe de altă parte, evenimentele inedite: Seria Orchestre românești (Sala Radio) și deja menţionatele Concerte pentru familii şi copii (Sala Majestic a Teatrului Odeon). Numeroase concerte vor avea loc și în ţară (Timișoara, Cluj, Bacău. Iași, Sibiu, Lugoj) și chiar în afara ei (Girona, Spania). O altă parte îndrăgită, ce revine după șase ani, va fi Piaţa Festivalului, între 17 și 24 septembrie, în centrul Capitalei.

În ceea ce privește conţinutul artistic, Cristian Măcelaru a arătat că există 39 de lucrări semnate de George Enescu. Absenţa operei „Oedip” este justificată de dorinţa de a oferi o producţie nouă, pe măsura valorii intrinseci a muzicii enesciene, și nu doar de a repeta realizări anterioare.

Echilibru între clasicism și modernism

Alcătuirea programului a urmărit să găsească un echilibru perfect între tradiţie, repertoriul clasic și dorinţa de a prezenta lucrări noi, atât din creaţia compozitorilor români, cât și a celor străini. Se urmărește, astfel, atragerea unor categorii cât mai diverse de public.

Pentru cei care, din diferite motive, nu vor reuși să ajungă în sălile de concerte, implicarea TVR și a SRR, parteneri încă de la prima ediţie, va oferi posibilitatea urmăririi, la televiziune, la radio sau pe internet, a transmisiunilor în direct sau a înregistrărilor realizate la majoritatea evenimentelor de pe agenda Festivalului „George Enescu”.

Foto: Andrada Pavel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe