Newsflash
Internaționale

Raport: rețelele sociale permit în continuare fake news privind vaccinarea

de L. Budin - nov. 3 2021
Raport: rețelele sociale permit în continuare fake news privind vaccinarea

Un raport care monitorizează dezinformarea online arată că false informații în legătură cu COVID-19 şi cu vaccinurile au fost lăsate să se răspândească fără restricții pe Facebook și Instagram.

Studiul realizat de NewsGuard, care monitorizează dezinformarea online, a scos în evidenţă 20 de conturi, pagini şi grupuri care continuă să promoveze teorii ale conspiraţiei şi afirmaţii false despre COVID-19, dar cărora li s-a permis să rămână active, câştigând astfel zeci de mii de noi urmăritori, informează agenția dpa, preluată de Agerpres

retele-sociale-coronavirus

În astfel de grupuri au fost postate comentarii conform cărora vaccinurile împotriva COVID-19 le fac rău copiilor şi sunt în general nesigure, multe dintre aceste postări controversate nefiind semnalate ca atare de platformele sociale, relevă studiul NewsGuard.

Raportul menţionează că, deşi unele dintre paginile respective aveau eticheta generată de Facebook, prin care se atenționa că ele conţin postări despre COVID-19, utilizatorilor nu li s-a transmis dacă respectivele informaţii sunt sau nu demne de încredere.

Conform NewsGuard, unele pagini aveau eticheta Facebook cu linkuri spre „cele mai noi informaţii despre coronavirus”, însă platformele nu au depus suficiente eforturi pentru a-i informa pe utilizatori despre veridicitatea surselor folosite în postări.

Grupul de monitorizare a mai precizat că transmite astfel de rapoarte către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din septembrie 2020, evidenţiind conturile, grupurile şi paginile care răspândesc dezinformări în legătură cu COVID-19, şi că ele sunt folosite de OMS în colaborarea sa cu reţele sociale, pentru a diminua impactul unor astfel de afirmaţii.

Raportul nostru arată că, deşi sunt atenţionate în mod repetat, Facebook şi Instagram nu îşi protejează utilizatorii de dezinformarea în privinţa COVID-19 şi a vaccinurilor”, a declarat Alex Cadier, director pentru Marea Britanie al NewsGuard şi autor al studiului.

Rapoartele oferite de NewsGuard Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt publice, iar Facebook le-ar putea explica transparent utilizatorilor de ce multe dintre sursele populare de pe platforma sa nu sunt demne de încredere.

În ciuda discursului companiei privind angajamentul cu orice preţ (...) sursele de dezinformare virale şi care provoacă discordie continuă să aibă succes. Facebook şi-a schimbat numele, însă promovarea dezinformării rămâne aceeaşi”, a declarat el.

Săptămâna trecută, compania Facebook, care deţine o serie de aplicaţii şi servicii, şi-a schimbat numele în Meta.

Ca răspuns la cercetarea făcută de NewsGuard, un purtător de cuvânt a spus că, pe platformele proprii, Meta încurajează oamenii să se vaccineze şi ia măsuri împotriva dezinformării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe