Newsflash
Știri

Raport privind sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a tinerilor din UE

de Florentina Ionescu - oct. 10 2022
Raport privind sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a tinerilor din UE

Prioritatea Comisiei Europene pentru anul în desfășurare este grija acordată noilor generații.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra sănătății mintale a tinerilor.

În contextul marcării Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, un nou raport din Uniunea Europeană analizează modul în care țările europene au abordat provocările pe care pandemia le-a declanșat în privința sănătății mintale și emoționale a tinerilor. 

Citiți și: Statistică depreHUB: 36% dintre cei cu vârste între 13 și 28 de ani au simptome de depresie 

10 Octombrie - Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale
10 octombrie este Ziua Mondiala a Sănătății Mintale

 

Cercetările fac parte din eforturile Comisiei Europene de îmbunătățire a sănătății mintale și de reducere a stigmatului legat de problemele de sănătate mintală, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Țările europene au adoptat o metodă proactivă de abordare a provocărilor de sănătate mintală pentru tineret, în timpul pandemiei de COVID-19 (1).

Una dintre cele mai des întâlnite măsuri a fost consolidarea sprijinului psihologic în școli, atât prin creșterea numărului de psihologi și consilieri disponibili pentru elevi, cât și prin instruirea personalului școlar pentru a recunoaște și aborda semnele de afecțiuni mintale.

„Tuturor ne pasă de sănătatea emoțională a tinerilor noștri. În urma pandemiei și a războiului pe teritoriul Europei, acest raport privind sănătatea mintală a tinerilor sosește la momentul potrivit. Sunt încântat să văd că statele membre ale UE iau această provocare în serios și că au stabilit măsuri pentru susținerea tinerilor, în special în școli. Aceste eforturi trebuie să continue să permită tinerilor să prospere, acum și în anii următori, iar Comisia le va fi întotdeauna aproape pentru a oferi sprijin”, a afirmat Comisarul pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Situații de vulnerabilitate

Proiectul Open Minds, introdus de Ministerul Sănătății și susținut prin granturile SEE 2014-2021, a creat și consolidat serviciile comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți. Pe lângă sensibilizarea cu privire la amenințările pe care le reprezintă lockdown-urile pentru sănătatea mintală a tinerilor, proiectul a consolidat capacitatea serviciilor locale de a interveni în situații de vulnerabilitate, în special cele care implică copii și tineri cu risc de excludere sau cu boli mintale preexistente.

Diferiți membri ai comunităților – părinți, profesori, profesioniști din domeniul sănătății, educatori și asistenți sociali – au fost activați pentru a crea o plasă de siguranță pentru tinerii aflați în situații de risc, iar acestora li s-au oferit resurse și formare pentru a detecteza și pentru aborda mai bine eventualele dificultăți mintale și emoționale.

Pe lângă eforturile statelor membre, cum ar fi România, Comisia Europeană a desemnat 2022 drept Anul European al Tineretului în recunoașterea sacrificiilor tinerilor în timpul pandemiei COVID-19. Un sondaj Eurobarometru Flash din 2022 arată tineri din 16 dintre cele 27 de state membre UE care au în vedere îmbunătățirea sănătății și bunăstării mintale și fizice ca cea mai importantă prioritate pentru Anul European al Tineretului. 

raport sanatate mintala UE

În calitate de viitori lideri ai Europei, Comisia Europeană încurajează tinerii să contribuie la modelarea UE. Prin intermediul platformei vocale dedicate, Comisia Europeană ascultă tinerii și le cere să-și împărtășească opiniile, îngrijorările și ideile. Dintre toate vocile înregistrate la categoria „Sănătate, stare de bine și sport”, o treime dintre tineri folosesc platforma pentru a spori conștientizarea pentru sănătatea mintală și interacțiunea facilă cu profesioniștii din domeniul sănătății mintale. 

raport sanatate mintala UE2

Un an dedicat pe deplin tinerilor

Anul European al Tineretului 2022 a fost lansat de Comisia Europeană drept „un an închinat încurajării celor care s-au dedicat remarcabil pentru ceilalți”, așa cum a anunțat președintele Von der Leyen în Discursul privind starea Uniunii din 2021.

Prin urmare, este un an dedicat pe deplin tinerilor, având ca scop împuternicirea, încurajarea și îmbogățirea acestora cu noi oportunități și noi modalități de participare și de asumare activă a spiritului civic în societate.  

masuri relevante raport ue

Resurse bibliografice: 

1. Raport analiză Wiki pentru tineret: https://national-policies.eacea.ec.europa.eu/youthwiki

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe