Newsflash
Internaționale

Raport OMS: decesele cauzate de tuberculoză au crescut în perioada pandemiei

de L. Budin - oct. 31 2022
Raport OMS: decesele cauzate de tuberculoză au crescut în perioada pandemiei

Circa 10,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, o creştere cu 4,5% faţă de 2020, arată reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Numărul deceselor la nivel global cauzate de tuberculoză a crescut între 2019 şi 2021, potrivit estimărilor, periclitând anii în care s-au înregistrat descreşteri. Pandemia de COVID-19 a perturbat în mod server eforturile de combatere a acestei boli, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

tb-1958

Din cauza crizei sanitare, statele au înregistrat întârzieri în atingerea obiectivelor pentru contracararea acestei boli infecţioase, informează Reuters și Agerpres.

OMS a îndemnat omenirea să aplice lecţiile învăţate din pandemie la tuberculoză, care afectează în mod sever anumite țări.

Dacă există o lecţie pe care am învăţat-o în pandemie, este aceea că prin solidaritate, hotărâre, inovaţie şi utilizarea echitabilă a uneltelor, putem depăşi ameninţările sanitare grave”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Raportul anual al OMS estimează că tuberculoza a dus la moartea a 1,6 milioane de persoane în 2021, peste numărul estimat de 1,5 milioane de decese în 2020 şi peste cele 1,4 milioane de decese raportate în 2019. Numărul deceselor asociate tuberculozei a scăzut în perioada 2005-2019.

Raportul avertizează totodată că în viitorul apropiat tuberculoza ar putea deveni principala cauză de deces la nivel global, asociată unui singur agent patogen.

Potrivit unui raport al Fondului Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, în timp ce numărul persoanelor care au beneficiat de tratament şi de eforturile de prevenţie s-a redresat anul trecut, omenirea nu este încă în măsură să eradicheze aceste boli mortale.

Circa 10,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, o creştere cu 4,5% faţă de 2020, arată datele OMS.

Conform „Strategiei de eradicare a tuberculozei”, OMS a stabilit drept obiectiv reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 35% din 2015 până în 2020, însă reducerea netă a fost de 5,9% în perioada 2015 - 2021.

ADRFR salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe