Newsflash
Internaționale

Raport CDC: COVID-19 ar putea crește riscul de diabet zaharat la copii

de Florentina Ionescu - ian. 10 2022
Raport CDC: COVID-19 ar putea crește riscul de diabet zaharat la copii

O bază de date a arătat că noile diagnostice de diabet zaharat în rândul copiilor s-au dublat ca urmare a bolii COVID-19.

Un nou raport provenit de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a descoperit că acei copii care s-au recuperat după o infecție COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat, în comparație cu acei copii care nu au în istoricul medical infecția virală. 

diabet zaharat dupa covid-19 la copii raport CDC
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels
 

Descoperirile preliminarii sunt observaționale, iar cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pe tema asocierii dintre COVID-19 și diabetul zaharat, scrie newatlas.com. Acest nou studiu de la CDC a analizat datele ce provin din două mari baze de date din Statele Unite ale Americii, cu privire la asigurările de sănătate.

Studiile s-au desfășurat între martie 2020 și iunie 2021, iar cercetătorii și-au îndreptat atenția spre ratele noilor diagnostice de diabet zaharat în cazul persoanelor cu vârsta sub 18 ani, comparând datele cu cele ale persoanelor care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 și cei care nu au avut COVID-19.

În cea mai mare bază de date studiată, care a inclus dosarele medicale de la peste 1,5 milioane de copii, cercetătorii au descoperit că noile diagnostice de diabet zaharat au fost cu 166% mai probabile în cazul pacienților ca urmare a unei infecții de tip COVID-19, în comparație cu acei pacienți care nu aveau istoric medical de COVID-19.

O a doua bază de date, care a acoperit puțin sub 900.000 de dosare medicale ale pacienților, a arătat o creștere ceva mai scăzută, de doar 30% în cazul diagnosticelor de diabet zaharat apărute după COVID-19.

Mai mulți cercetători, care nu au fost implicați în realizarea acestui nou raport, au subliniat însă că rezultatele acestui studiu are unele limitări. Așa că nu ar trebui să ne bazăm prea tare pe rezultatele acestui raport, întrucât el nu a ținut cont de alți factori care ar putea explica ratele mai mari de apariție a diabetului zaharat în cohorta de pacienți care au avut COVID-19.

De exemplu, nu a existat o măsurătoare a ratei obezității în cazul populațiilor tinere, mai ales că obezitatea este un factor de risc major preexistent care poate crește riscul ca un copil să dezvolte diabet zaharat. În plus, raportul nu face distincția între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.

Cercetătorii CDC au notat și ei aceste limitări în cadrul raportului lor recent și au indicat că rezultatele necesită studii amănunțite pe termen lung, pe acest subiect. Pe termen scurt, însă, cercetătorii spun că medicii ar trebui să facă screeningul copiilor pentru depistarea diabetului zaharat, în lunile care urmează după un diagnostic de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe