Newsflash
OPINII

Propuneri nerealiste

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - oct. 4 2012
Propuneri nerealiste
   „De-o vreme, am prins a-mi da seama că, încă din primii ani de viaţă, am luat drept adevărate un mare număr de opinii false, şi că ceea ce am întemeiat, de atunci încoace, bazându-mă pe principii atât de prost asi­gurate, nu poate fi decât extrem de îndoielnic şi nesigur; astfel că, o dată în viaţa mea, va trebui să mă angajez cu toată seriozitatea să mă descotorosesc de toate opiniile pe care le-am acceptat până atunci să-mi ocupe încrederea, şi, dacă vreau să stabilesc ceva ferm şi definitiv în ştiinţe, să încep totul din nou, de la fundamente.“ (Descartes)
   Cu aceste cuvinte îşi începe gânditorul meditaţiile. De atunci încoace, omenirea a învăţat că progresul constă în perierea continuă a opiniilor, convingerilor şi fragmentelor cunoaşterii, corijând şi aruncând la coş multe din cele pe care prezentul le oferă drept adevăruri. Şi, de fiecare dată, pentru a fi siguri că nu greşim, este recomandabil să reluăm firul gândirii de la fundamente, prin acestea înţelegând în primul rând (nu şi în ultimul rând) partea de realitate la care te referi. În cazul nostru, este vorba despre aspecte ale realităţii sociale româneşti, care, prin tradiţii, filoane culturale, experienţă politico-socială, deşi are aspectele oricărei societăţi în general, are totodată atâtea aspecte specifice, care o deosebesc de alte societăţi, încât abordarea ei în mod identic cu alte societăţi înseamnă eroare. Şi asta deoarece specificităţile sunt cele care acţionează mai rapid, generalităţile având evoluţie lentă, pe termen lung. Dar efectul reacţiei imediate a specificului poate perverti evoluţia pe termen lung a generalului. Foarte pe scurt, nu poţi transpune în mod papagalicesc ceva ce funcţionează fără fisură altundeva. Bunăoară, stupefianta iniţiativă oficială „Hai cu pâra!“ la averi. Societăţile suedeză şi americană nu au cunoscut dramatica recrutare în masă a populaţiei, a unei mari părţi a ei, prin şantaj, convingere, cumpărare, pentru a deveni „colaboratori“, „şoptitori“ şi alte genuri de pârâtori. A fost astfel infestată toată masa populaţiei, cu o încă uriaşă povară morală. Aşa se face că societatea românească actuală este încă plină de spaime, de suspiciuni, de neîncredere, uneori chiar şi în sânul familiei. Cea mai mare lipsă a societăţii româneşti actuale este lipsa coeziunii, a încrederii necondiţionate în colegul, vecinul sau prietenul tău. Dacă doriţi dovezi, urmăriţi familiile prin tribunale. Ne-am pierdut total o anumită inocenţă gregară, fără de care orice societate capătă note de calvar. Ei bine, a veni cu iniţiativa amintită înseamnă a accentua criza societăţii româneşti, a intoxica bolnavul. Banii care vor veni vor fi foarte puţini, dar suspiciunea şi ura se vor multiplica în populaţie, făcând aerul social ires­pirabil. Iată ce înseamnă să ai papagali în vârful pomului!
   Restrângându-ne la mica noastră ogradă, cea sanitară, dintr-un vârf de tufiş a venit o propunere care uluieşte. Bolnavul vine la consultaţie cu cardul. La sfârşitul consultaţiei, bolnavul îşi declină numărul personal de identificare (PIN), pentru ca onor. CAS să deconteze consultaţia. Până aici, toate în regulă. Dar inspirată din ale democraţiei de pe alte meleaguri, propunerea aceasta nu există nicăieri: ca bolnavul să-şi decline PIN-ul doar dacă este mulţumit. Ce spuneţi de un bolnav care vrea un concediu medical pe care nu-l merită, dacă vrea internări pentru a se pensiona, dacă vrea carnet de şofer ori aviz de portarmă şi nu ar trebui să le aibă? Ce spuneţi de o parte dintre bolnavii psihici, mai ales aceia care nu au conştiinţa bolii, care se simt jigniţi că au fost aduşi la medic, de aceia care, prin boală, suspicionează pe toată lumea? Uşa răului pe care ar deschide-o această propunere este atât de largă, încât ceea ce ar urma ar fi greu de reparat. Medicii, în final, nu se vor putea opune furiei „celor cu drepturi“ şi vor ajunge într-o situaţie mai mult decât jenantă. Dincolo de faptul că propunerea însăşi jigneşte. Crede cineva că acest corp medical, cel mai prost plătit din Europa, folosit de toate regimurile ca stâlp al infamiei, paratrăsnet pentru ura populaţiei, merită o jignire în plus?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe