Newsflash
Știri

Proiect dedicat diagnosticului precoce al tulburărilor din spectrul autist (TSA)

de Florentina Ionescu - oct. 25 2019
Proiect dedicat diagnosticului precoce al tulburărilor din spectrul autist (TSA)

La Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București a avut loc ieri lansarea proiectului „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu tulburări de spectru autist prin promovarea unor strategii de diagnosticare precoce și măsuri de prevenție”.

Coordonator al proiectului este Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof Dr Alexandru Obregia”, iar parteneri sunt Universitatea Oslo şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Patologiei şi Ştiințelor Biomedicale „Victor Babeş”, Bucureşti. Concret, 300 de copii cu tulburări de spectru autist vor fi investigați clinic, genetic și imagistic la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

În esență, obiectivele grupului de experți români și internaționali sunt următoarele:
- de a îmbunătăți recunoașterea precoce și a diagnosticului clinic al autismului,
- dezvoltarea și implementarea unui protocol comprehensiv pentru studii genetice și de neuroimagistică
- elaborarea de recomandări centrate pe pacient
- inițierea unui Registru Național care să conțină informații despre incidența TSA în țara noastră.

Diagnosticul ar trebui să fie stabilit înainte de vârsta de 3 ani

Prezentă la conferința de presă de ieri a fost dr. Florina Rad, șefa secției de psihiatrie pediatrică din cadrul spitalului de psihiatrie „Alexandru Obregia”. Ea a povestit cum se face evaluarea medicală a copiilor cu TSA în cadrul proiectului și cum se face, practic, formularea diagnosticului de tulburare de spectru autist: „Este un diagnostic clinic, bazat pe anumite simptome care au în spate niște criterii de diagnostic. Odată formulat diagnosticul medical, el va fi instrumentat cu partea de evaluare psihologică, cu testele efectuate de un psiholog și, bineînțeles, vom exclude partea de patologie organică”.

autism-

Florina Rad a pus accentul, totodată, pe depistarea precoce a autismului, ideal înainte de vârsta de trei de ani. În acest interval, simptomele se pot vedea precoce, iar după vârsta de un an, un clinician atent poate să observe anumite simptome la micuți, spune ea: „Cu siguranță că înainte de trei ani se manifestă majoritatea simptomelor. Cu cât trece mai mult timp până la formularea diagnosticului și, ulterior, până la intrarea în terapie, cu atât riscul de a nu se dezvolta copilul așa cum ne-am fi dorit este mai mare”.

Medicii pediatri și cei de familie au și ei un rol în detectarea TSA

Dr. Magdalena Budișteanu, managerul proiectului, subliniază că un program național de screening în privința tulburărilor din spectrul autist există pe hârtie și că este important ca diagnosticul micuților să se facă precoce. Ea amintește de cât de importanți sunt medicii pediatri și cei de familie, întrucât îi pot sfătui pe părinți să meargă cu copilul la un medic psihiatru. 

„Acest program național de screening există implementat pe hârtie. Există recomandări, există o mică baterie de întrebări pe care medicii de familie ar trebui să o aplice oricărui copil care le intră în cabinet, după vârsta peste 6 luni. Astfel, dacă au vreo suspiciune de tulburare din spectrul autist, să îl îndrume pe părinte cu acel copil către psihiatru. Noi, prin acest proiect, vrem să atragem atenția asupra importanței diagnosticului precoce, a depistării precoce. Aici, sigur, medicii de familie și medicii pediatri sunt foarte importanți. Ei pot să recunoască câteva semne dintre cele care pot să sugereze autismul și să îndrume familia cu copilul către specialiști, pentru a i se pune diagnosticul cât mai precoce”, a declarat Magdalena Budișteanu, medic în cadrul spitalului de psihiatrie „Alexandru Obregia, pentru „Viața medicală”.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe