Newsflash
Cultură

Progrese documentate în medicina genomică

de Dr. Florina Constantinescu - dec. 15 2017
Progrese documentate în medicina genomică
     Acumularea rapidă a unor noi descoperiri științifice și aplicații practice în genetica medicală și medicina genomică au determinat elaborarea unei noi ediții – a treia – a cărții „Genetică medicală”. Lansarea a avut loc în octombrie, la filiala din Iași a Bibliotecii Academiei Române. La ediția revăzută integral și actualizată au contribuit 38 de autori din șapte centre universitare, coordonatori fiind profesorii Mircea Covic, Dragoș Ștefănescu, Eusebiu Vlad Gorduza și dr. Ionel Sandovici. Actualizarea conținutului a fost posibilă prin lărgirea colectivului de colaboratori din țară și din străinătate, inclusiv cu clinicieni din alte specialități, imunologi și farmacologi, care au făcut posibilă realizarea unei lucrări de referință în medicina românească. Noul volum este structurat în douăzeci și unu de capitole și se încheie cu o amplă bibliografie.
     Autorii au vizat introducerea noilor informații și descoperiri din domeniu: prezentarea datelor actuale despre genomica structurală (în special genele ARN, mai numeroase decât cele ce codifică proteine) și funcțională (rolul elementelor structurale, genice și nongenice; descifrarea rețelelor funcționale și reglatorii), rolul important al epigenomului în reglarea expresiei genelor și interacțiunile cu mediul (mai ales în bolile multifactoriale), analiza genomului prin microrețele și secvențiere, diagnosticul prin analiza ADN liber circulant, prenatal sau tumoral („biopsia lichidă”), noi categorii de boli monogenice (canalopatii, ciliopatii), noi mecanisme patogenice și ținte terapeutice în bolile comune ale adultului (boala coronariană, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat etc.) și în special în boala canceroasă, tulburările de comportament (agresivitatea, dependența de substanțe, tulburările din spectrul autistic), farmacogenomica, noile soluții terapeutice (terapia cu celule stem și editarea genomică – probabil una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani) – precum și progresele medicinii de precizie.
     În cadrul lansării au fost prezenți acad. Bogdan C. Simionescu, prof. dr. Ingrith Miron și prof. dr. Petru Cianga. În prefața semnată de academicianul Bogdan C. Simionescu se subliniază: „Prin actualitate, mod de abordare, profunzime și bogăția informațiilor oferite, prin caracterul ei interdisciplinar, lucrarea reprezintă un «must have» pentru reprezentanții lumii medicale, indiferent de subdomeniul de activitate și de vârstă și pentru cercetători și cadre didactice din domenii conexe. Este o lucrare de referință în medicină și literatura medicală românească, solid fundamentată științific, didactică, redactată clar și elegant, bogat ilustrată și tehnoredactată fără cusur”.
     Prof. dr. Mircea Covic, coordonatorul lucrării, a punctat în cursul evenimentului de lansare că noua ediție nu este o simplă reeditare, ci este o nouă carte, integral revizuită și actualizată la nivelul anului 2017, reprezentând o introducere în noul concept de medicină genomică. „Pentru mine este o mândrie să afirm că această remarcabilă lucrare este, în cea mai mare măsură, produsul școlii medicale din Iași” – a afirmat acesta în încheiere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe