Consiliul European pentru Cercetare a selectat un partener pentru inițiativa sa în materie de jurnalism de știință.
Astfel, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a selectat un consorțiu de organizații în vederea atribuirii unui grant în cuantum de 1,5 milioane de euro care are drept obiectiv instituirea unui program de rezidență în instituții de cercetare din întreaga Europă, destinat jurnaliștilor științifici, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Proiectul „FRONTIERS” ar urma să se desfășoare în perioada 2023-2027. Până la 40 de jurnaliști științifici vor putea astfel să însoțească echipe de cercetare pe perioade cuprinse între trei și cinci luni, precum și să învețe de la aceștia și să realizeze proiecte de reportaje de profunzime.
„Pentru a comunica în mod eficace cu privire la cercetare și pentru a lupta împotriva dezinformării, avem nevoie de jurnaliști angajați și profesioniști. Salut această inițiativă deoarece cu cât învățăm mai mult despre beneficiile aduse de știință, cu atât legătura dintre cetățeni și cercetători va fi mai puternică. Am convingerea că această legătură este un factor-cheie pentru viitorul științei și mă bucur că jurnaliștii contribuie la acest obiectiv”, a subliniat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
„FRONTIERS” își propune să finanțeze burse, să acorde susținere jurnaliștilor și instituțiilor-gazdă, să asigure activități de formare pe tema acoperirii independente și responsabile din punct de vedere etic a subiectelor științifice și să promoveze învățarea reciprocă între jurnaliști și cercetători.
Acest program va propune și un set de principii etice, de bune practici și de orientări pentru bursele de jurnalism și va dezvolta un model de sustenabilitate pe termen lung.
Pe lângă obiectivul principal, care este promovarea jurnalismului de știință independent, proiectul va contribui la creșterea încrederii publicului în știință, precum și la combaterea dezinformării și la îmbunătățirea rezistenței la acest fenomen.
Din acest consorțiu fac parte Centre for Ethics in Science and Journalism (Centrul pentru etică în știință și jurnalism, Italia), Universitatea NOVA din Lisabona (Portugalia), Universitatea din Pompeu Fabra (Spania) și Enspire Science (Israel), aceasta din urmă asigurând coordonarea proiectului.
Informații suplimentare despre inițiativă pot fi găsite aici.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe