Newsflash
Cultură

Prin Roma, într-o altă manieră

de Dr. Raluca BULEA - aug. 14 2015
Prin Roma, într-o altă manieră
Domeniu de exprimare artistică relativ tânăr, fotografia a depăşit de mult spaţiul studiourilor şi al atelierelor pentru a fi, practic, disponibilă oricui, mai ales acum, în plină expansiune a mijloacelor digitale, computerizate, de surprindere, prelucrare şi redare a imaginii. Dezavantajul acestei explozii este o abundenţă uneori obositoare de cadre, o lipsă a autocenzurii şi a căutării unor locuri, unghiuri şi condiţii prielnice care se practicau altădată. Mai mult decât atât, uşurinţa cu care ne putem deplasa face ca anumite teme, dintre cele ce ar putea fi încadrate în categoria „turistice“, să pară complet epuizate din cauza intensei exploatări artistice, incapabile să mai aducă ceva original. Şi totuşi, un subiect, care aparent nu mai poate oferi nimic nou, prin viziunea şi trăirea celui care îl redă, reuşeşte să provoace privitorilor dorinţa de a-l revedea în fotografii sau chiar în realitate.
Pentru a omagia Ziua naţională a Italiei, Muzeul Naţional al Ţăranului Român împreună cu Institutul italian de cultură au dăruit publicului fidel o colecţie de „Perspective romane“, în cadrul unei expoziţii de fotografie realizată şi aşezată pe simeze de Rodica Marinescu, o nouă concretizare a afecţiunii pe care autoarea o nutreşte pentru Cetatea eternă. La intrarea în sala „Irina Nicolau“ perspectiva se deschide iniţial asupra pieţei Navona, ca şi cum am pătrunde acolo prin porţile deschise ale Palatului Braschi (Muzeul Romei). Mai departe însă încep să apară imaginile monumentale, surprinse de undeva de sus, de pe terase, de pe coline, ori doar privind spre înalt la turle, cupole şi acoperişuri. Modul în care sunt expuse este făuritor de efecte şi emoţii puternice. Asemenea cadrelor succesive ale unui film, şirul fotografiilor continuă. Fără rame, fără spaţii de demarcaţie. Din când în când, prin suprapunere, câte un cadru iese în evidenţă: râul şi al său Lungotevere, câte un detaliu din Pantheon, Villa Medici, Trinità dei Monti, Columna Traiană, cu­pola Bazilicii „Sf. Petru“, Colosseum. Repe­re arhicunoscute, dar înfăţişate nouă cu căldură, cu afecţiune şi, ca să păstrăm laitmotivul expo­ziţiei, dintr-o per­spectivă proprie autoarei.
Ici şi colo, în mijlocul sălii, câteva şevalete aşezate parcă la întâmplare ne readuc cu picioarele pe pământ şi ne trezim plimbându-ne printre fântânile, artiştii de ocazie şi comercianţii de artă, suflul vital al Pieţei Navona, dincolo de mulţimea de turişti. Şi dacă periplul s-ar fi limitat doar la atât, ar fi fost suficient ca să ne surprindă. Ne rotim însă privirea şi ajungem instantaneu dincolo de Tibru, în boemul Trastevere. Este o abundenţă de imagini şi o exuberanţă a vegetaţiei care pare că se revarsă din ferestre în afara fotografiilor, pentru a umple de viaţă obişnuită şi de preocupări cotidiene – un oraş care tinde să ne inspire în primul rând respect şi admiraţie, prin istoria şi tradiţia pe care le are în urmă-i. Aici însă simţim afecţiunea şi genul de apropiere pe care ţi-l dă un loc unde ai putea să te integrezi, să trăieşti, căruia ai putea ajunge să îi aparţii, dacă timpul şi circumstanţele ar permite-o. E un Trastevere cu multe flori, vegetaţie, portocale, motorini, ferestre deschise şi rufe întinse la uscat, un oraş vibrant în ciuda anilor şi a tencuielii coşcovite ori a obloanelor de pe care se mai desprinde uneori vopseaua. În sala mică ce îi este dedicată, pereţii tapetaţi practic cu imagini au un impact atât de puternic, încât ajungi să fii realmente la Roma şi să simţi că te plimbi pe acele mici străduţe surprinse de Rodica Marinescu, că miroşi parfumul florilor ori al frunzelor care stau să se scuture.
Deşi la o privire rapidă s-ar zice că expoziţia oscilează numai între Piaţa Navona şi Trastevere, în realitate ni se oferă mult mai mult. Avem parte de o adevărată incursiune în Roma, într-o manieră specială, dată pe de o parte de imaginile alese pentru noi, dar mai ales de modul deosebit de inspirat în care ne sunt prezentate, într-o viziune curatorială unică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe