Experţi în psihologia sănătăţii de la Fundaţia Baylor Marea Neagră alături de colaboratori au plăcerea să anunțe lansarea manualului „Susţinerea pacienţilor cu boli cronice – Manual de psihologia sănătăţii pentru clinicieni”.
Experţi în psihologia sănătăţii de la Fundaţia Baylor Marea Neagră, de la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, de la Institutul de Cercetare San Joan de Déu din Barcelona și Freie Universität Berlin au plăcerea să anunţe lansarea manualului Susţinerea pacienţilor cu boli cronice – Manual de psihologia sănătăţii pentru clinicieni.
Proiectul care a făcut posibilă apariţia acestui manual a fost finanţat de Texas Children’s Global Health din Houston, Texas.
Acest manual reprezintă o resursă esenţială pentru profesioniștii din domeniul sănătăţii. Lucrarea oferă informaţii practice, structurate într-un mod accesibil, pentru a facilita înţelegerea și aplicarea conceptelor-cheie ale psihologiei sănătăţii. Colectivul de autoare pune la dispoziţia specialiștilor din Sănătate un instrument care să le ușureze gestionarea pacienţilor cu boli cronice, susţinerea acestora în perioade mai complicate ale vieţii lor.
Pacientul cu o boală cronică are nevoie să identifice resurse și să facă schimbări care să îi permită să gestioneze o nouă „stare de sănătate” cu provocările pe care le aduce diagnosticul său. Manualul „Susţinerea pacienţilor cu boli cronice” este conceput ca un ghid practic, care permite atât navigarea ușoară prin literatura contemporană de specialitate, cât și proiectarea unor intervenţii de succes.
Lucrarea este organizată astfel încât cititorii să se familiarizeze cu concepte esenţiale care îi vor ajuta să interpreteze studii de specialitate și să înţeleagă proiectele implementate în alte părţi ale lumii. Fiecare capitol dedicat unei boli cronice include prezentarea bolii, aspectele relevante pentru psihologii clinicieni și personalul care implementează programe psihosociale, experienţa pacienţilor, obiectivele și determinanţii intervenţiilor de psihologia sănătăţii, precum și exemple concrete de intervenţii și rezultate.
Conf. dr. Daniela Muntele, Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei, Universitatea „A.I. Cuza“ din Iași, declară în prefaţa manualului:
„Lucrarea «Susţinerea pacienţilor cu boli cronice – Manual de psihologia sănătăţii pentru clinicieni» este înalt ilustrativă pentru modul în care este de presupus să își fundamenteze activitatea psihologul clinician. Fundamentarea știinţifică a deciziilor profesionale și motivaţia altruistă atât de puternică de a sprijini psihologii clinicieni din România sunt elementele comune și extrem de preţioase ale ambelor cărţi semnate de echipa coordonată de Ana-Maria Schweitzer. În întregul text al lucrării transpare grija și respectul faţă de bolnavul cronic. De exemplu, ideea sprijinului profesional adecvat, dedicat celor afectaţi de boli cronice, este cordial exprimată în câteva locuri din textul manualului prin formularea «a fi alături de pacienţi la drum lung».
Odată cu creșterea speranţei de viaţă, se constată o inevitabilă amplificare a prevalenţei afecţiunilor cronice, iar definirea sănătăţii (...) drept stare favorabilă în plan fizic, mental și social, nu doar lipsa bolilor și a infirmităţilor, devine treptat chestionabilă și perfectibilă. Este prezentată în textul manualului maniera de redefinire impusă treptat, citându-se un articol publicat în 2011 în Jurnalul medical britanic, care arată că ideea de autogestionare a bolii este de fapt de importanţă capitală în definiţia sănătăţii. Boala cronică poate fi o prezenţă permanentă în viaţa unui om contemporan, iar psihologul și toată echipa medicală ar putea să îi fie alături la acest drum lung, pentru ca, în ciuda bolii, pacientul să trăiască cât mai bine, să își vadă planurile și speranţele împlinite, să găsească și să menţină «o nouă stare de sănătate»”.
Prof. dr. Adriana Băban, specialist în psihologia sănătăţii, medicină comportamentală & psihosomatică și metode de cercetare calitativă la Universitatea „Babeș-Bolyai”:
„În contextul îngrijirii pacienţilor cu afecţiuni cronice, este crucială înţelegerea nevoilor particulare ce apar în cazul fiecăreia dintre afecţiunile prezentate în capitolele manualului. De asemenea, este esenţială facilitarea colaborării dintre specialiști cu diferite specializări – psihologi, medici, asistenţi medicali, infirmiere, farmaciști și fizioterapeuţi. Manualul oferă conţinuturi extrem de valoroase întregii comunităţi profesionale. Incontestabil, fiecare profesionist are un rol distinct în îngrijirea persoanelor care trăiesc cu afecţiuni cronice, iar acest manual oferă o perspectivă cuprinzătoare și bine fundamentată asupra modului în care psihologul poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi. Situaţiile în care specialiștii din diferite arii de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni cronice vor spune sau vor considera că pacientul «nu poate…», «nu știe să…», «nu are capacitatea de a…» vor fi mai puţine după apariţia acestui manual: fiecare dintre specialiștii enumeraţi va ști când este nevoie să iniţieze sau să întărească colaborarea cu psihologul pentru gestionarea în echipă a fiecărui caz medical.
Da, acest manual este, pe lângă instrumentul util psihologilor care vor înţelege provocările fiecărei boli cronice incluse aici, o pledoarie pentru abordarea multidisciplinară. (…) Gestionarea pacientului cronic, soluţiile ţintite de îngrijire, posibilitatea concretă de a ajuta persoanele afectate să aibă cea mai bună calitate a vieţii în raport cu sănătatea posibilă în contextul și cu diagnosticul date, creșterea capacităţii de autoîngrijire și menţinerea pe termen lung a schimbărilor comportamentale necesare sunt câteva dintre aspectele pentru care manualul oferă soluţii”.
Lucrarea a apărut în colecţia Psihologie și Psihoterapie, la Editura Trei, și poate fi comandată aici.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe