Newsflash
Industria farmaceutică

PRIMER: Sute de medicamente sunt vândute sub prețul de producție

de Dorina Novac - dec. 23 2021
PRIMER: Sute de medicamente sunt vândute sub prețul de producție

Producția de medicamente din România este pusă în pericol de creșterea astronomică a preţurilor la energie electrică și gaze, au precizat reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

PRIMER atrage atenţia că scumpirea exagerată a prețului la electricitate care s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut și creșterea de cel puțin 6 ori a prețului la gazele naturale pun o presiune uriașă pe costurile de fabricație ale producătorilor de medicamente din țară.

PRIMER

Astfel, reculul prețurilor la energie și gaze generează rentabilitate negativă pentru sute de medicamente fabricate în România, ale căror prețuri nu pot fi crescute pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienți, mulți dintre aceștia cu posibilități financiare reduse.

„Majorarea masivă a prețurilor la energie și gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea prețului energiei electrice la 400 lei/MWh. Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre. Deși la nivel declarativ autoritățile sunt preocupate de creșterea rolului fabricilor de medicamente din țară, în special în actualul context pandemic, în realitate nu există niciun fel de măsuri care să acopere aceste declarații. De altfel, în primăvara acestui an, furnizorii de energie au avertizat asupra creșterii explozive a prețurilor la electricitate și gaze, în timp ce autoritățile recomandau să ne îndreptăm către piața liberă pentru că prețurile se vor stabiliza, fapt care a fost contrazis de realitate”, a declarat dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

PRIMER anticipează în următoarele luni prețuri la electricitate de peste 2.000 de lei/MWh. În aceste condiții, membrii PRIMER se văd nevoiți să înceapă să scoată din fabricație medicamente care generează pierderi, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

„Dorim pe această cale să ne cerem scuze pacienților, medicilor și farmaciștilor care vor fi afectați de problemele care vor apărea, însă lipsa de reacție a Ministerului Energiei nu ne permite continuarea producției medicamentelor care înregistrează pierderi. Ne aflăm din păcate în aceeași situație de contradicție între vorbele și faptele autorităților, care spun că trebuie să întărim fabricile de medicamente din țară, însă, în realitate nu se iau măsuri concrete la solicitările venite din partea PRIMER. Ca urmare, să nu ne mirăm că producția indigenă este la cel mai mic nivel istoric, sub 10% și că România se va adânci și mai mult în dependența importurilor de medicamente”, a adăugat dr. Dragoș Damian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe