Newsflash
Știri

Președintele CMMB, despre medicul din Iași: Dacă a greșit trebuie să răspundă în fața legii

de Dorina Novac - feb. 20 2023
Președintele CMMB, despre medicul din Iași: Dacă a greșit trebuie să răspundă în fața legii

Dacă noi, medicii, vrem să fim respectați de societate și să creștem gradul de încredere al populației în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioși, profesioniști și corecți, a precizat prof. dr. Cătălina Poiană.

catalina Poiana

„Am primit în ultimele 2 zile mai multe întrebări despre cazul medicului cardiolog care ține prima pagină a presei. Nu cunosc cazul decât ca informație din presă, dar am văzut cum și acest caz lovește și zdruncină în temelia încrederii unei părți a populației în noi ca și corp medical. Poziția mea este tranșantă în această situație: dacă bineînțeles justiția va confirma existența faptelor prezentate în spațiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acțiuni. NU este etic și deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, se arată în mesajul transmis de preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), prof. dr. Cătălina Poiană.

Citește și: Cadre medicale cercetate pentru că ar fi montat stimulatoare cardiace de la pacienți decedaţi

Potrivit ei, medicul trebuie să își exercite profesia corect și în slujba sănătății pe criterii etice, având consimțământul și informând pacientul.

„Ca medic și din poziția de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie așteptată decizia justiției. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceștia trebuie să răspundă în fața legii și cu siguranță la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine și cu siguranță pe majoritatea medicilor corecți din această țară NU îi reprezintă”, a subliniat președintele CMMB. 

Citește și: Cătălina Poiană, CMMB: activitatea medicilor de familie trebuie debirocratizată

Prof. dr. Cătălina Poiană Rog a solicitat opiniei publice să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general și să se aștepte decizia justiției.

„Dacă a greșit trebuie să răspundă și va răspunde în fața legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiție, reprezintă o pată, dar reprezintă acțiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru a zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervențională necesită foarte mult studiu, abilități personale, dar cu siguranță cardiologul la fel ca și medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor și umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie și sunt convinsă că reprezintă direcțiile care definesc profesia de medic”, a mai transmis prof. dr. Cătălina Poiană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe