Newsflash
Știri

Președinte CMMB: număr insuficient de oncologi în sistemul public de sănătate

de L. Budin - feb. 6 2023
Președinte CMMB: număr insuficient de oncologi în sistemul public de sănătate

„Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete”, consideră prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, preşedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a avertizat că în sistemul public de sănătate există un număr insuficient de medici oncologi.

catalina-poiana
Sursă foto: Facebook Cătălina Poiană

 

Când vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu să discutăm de numărul medicilor oncologi din sistemul public de sănătate. Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi”, a spus preşedintele CMMB, fiind citat într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din București.

Medicii oncologi sunt puțini în comparație cu numărul foarte mare de cazuri de cancer și complexitatea formelor, unele foarte grave, se precizează în postare.

Din nefericire de foarte multe ori în România, cancerul este depistat destul de târziu. Avem nevoie de screening și depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienți în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic. Și bineînțeles, să nu uităm de importanța tumor board-ului care este esențial în managementul eficient al cancerului, a subliniat prof. univ. dr. Cătălina Poiană

Oncologia astăzi înseamnă și o abordare multidisciplinară în funcție de specificul fiecărui diagnostic oncologic.

Medicii oncologi trebuie sprijiniți, Nu trebuie să ajungă la suprasolicitare și burnout. Colegiul Medicilor din Municipiul București este alături de medicii oncologi care sunt implicați și îngrijesc profesionist pacienții cu cancer și susține activitatea asociațiilor de pacienți implicate în oncologie. Este nevoie de medici din specialitatea de oncologie medicală, este nevoie de o societate civilă care să sprijine pacienții cu afecțiuni oncologice”, a mai arătat președintele CMMB.

SJU Suceava: șefa Secţiei de oncologie, reţinută pentru luare de mită

Institutul Inimii din Târgu Mureş va avea un sediu nou

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe