Newsflash
Internaționale

Manifestație la Madrid pentru susţinerea sistemului public de sănătate

de L. Budin - feb. 13 2023
Manifestație la Madrid pentru susţinerea sistemului public de sănătate

Protestatarii, care au avut numeroase cadre medicale printre ei, au cerut guvernului regional de la Madrid „mai multe resurse”.

Sute de mii de persoane au defilat duminică, 12 februarie, la Madrid, pentru susţinerea sistemului public de sănătate, afectat de resurse insuficiente şi lipsă de personal.

protest-spania

Manifestanţii, 250.000, potrivit prefecturii – circa un milion, potrivit organizatorilor -  s-au adunat în mai multe puncte ale Madridului şi au pornit de acolo către sediul primăriei, informează AFP și Agerpres.

Protestatarii, care au avut numeroase cadre medicale printre ei, au cerut guvernului regional de la Madrid „mai multe resurse”. Guvernul regional este acuzat că favorizează prestatorii privaţi în detrimentul sistemului public de sănătate.

În Spania, sistemul public de sănătate era foarte bun. Dar în ultimii ani s-a degradat puternic, mai ales odată cu pandemia. Pentru o programare la medic trebuie să aştepţi săptămâni la rând. Prin urmare, oamenii fac cozi la urgenţe, care sunt depășite total”, a remarcat o participantă la protest.

Protestul de duminică este al treilea de acest fel desfăşurat la Madrid în ultimele trei luni şi survine în timp ce o parte a medicilor din sistemul public de sănătate al capitalei spaniole sunt în grevă din data de 21 noiembrie, ei cerând condiţii mai bune de lucru şi creşterea salariilor.

Nemulţumirile faţă de sistemul de sănătate s-au extins în ultimele luni şi în alte regiuni ale Spaniei, ţară descentralizată unde autorităţile regionale gestionează independent sistemul public de sănătate, dar mişcarea cea mai puternică este la Madrid.

Proiect: noi medicamente gratuite pentru pacienţii oncologici, cu diabet sau cu boli rare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe