Newsflash
Internaționale

Lucrătorii din sănătate din Spania au protestat pentru un viitor mai bun

de Dorina Novac - ian. 17 2023
Lucrătorii din sănătate din Spania au protestat pentru un viitor mai bun

Zeci de mii de lucrători din domeniul sănătății au protestat, duminică, în Madrid, față de ceea ce ei consideră a fi distrugerea sistemului public de sănătate de către guvernul regional conservator.

Îmbrăcați în halate albe și bătând în tobe, aceștia au scandat: „Reducerile din sănătatea publică sunt criminale”.

protest

Demonstrația a atras aproximativ 30.000 de protestatari, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului regional, scrie Reuters.

Citește și: Spitalele din Scoţia, nesigure pentru pacienţi

Guvernul regional de la Madrid, condus de Isabel Ayuso din partea Partidului Popular, a fost criticat în ultimii ani, mai ales de când a început pandemia de COVID-19, în 2020, pentru nivelul scăzut de personal din spitale și centrele de asistență medicală primară.

Protestatarii spun că guvernul regional desființează serviciile publice de sănătate și favorizează furnizorii privați de servicii medicale.

„Avem aproximativ 40 sau 50 de pacienți pe zi și putem să le acordăm aproximativ șase minute fiecăruia. Problema este că nu ne permit să acordăm îngrijiri adecvate pacienților”, a declarat pentru Reuters Ana Encinas, 62 de ani, medic care lucrează în asistență primară din Madrid de 37 de ani.

Ayuso neagă acuzația conform căreia administrația ei desființează serviciile publice de sănătate în favoarea sectorului privat și spune că protestele și grevele sunt orchestrate de partide de stânga în perioada premergătoare alegerilor municipale și regionale din acest an pentru a submina guvernul regional conservator.

În noiembrie, zeci de mii de oameni au mărșăluit prin centrul Madridului în sprijinul lucrătorilor din domeniul sănătății, cerând condiții de muncă mai bune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe