Newsflash

Prea târziu?

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - mar. 10 2017
Prea târziu?
    Zilele trecute am participat la o întâlnire informală cu presa a fostului director al Spitalului Colentina, medicul Bogdan Andreescu. Acest articol nu este despre cine are dreptate și cine nu, cui i s-a făcut o nedreptate sau că sistemul este iarăși de vină. La subsolul unei cafenele din centrul Bucureștiului, o mână de jurnaliști aveau să afle din gura fostului director cum a fost transformat acest spital în ultimii cincisprezece ani, care au fost motivele din spatele respectivelor transformări și care sunt rezultatele, cu impactul lor atât asupra medicilor și cadrelor care lucrează acolo, cât și asupra sănătății celor care trăiesc în București și în zonele limitrofe. Au fost povești vii și frumoase, care păreau să „țină apa”. A fost un discurs clar, ținut cu pasiune, vizual, empatic, cu o oarecare amărăciune pentru finalul care a venit puțin mai repede decât își dorise, cu o umbră de îngrijorare că o parte din cele realizate s-ar putea să nu mai evolueze sau poate chiar mai rău. A fost prea puțină blamare, a fost ceva asumare a responsabilității de a nu mai fi purtat de grijă unor orgolii mocnite, a fost o oarecare înțelegere pentru decizia schimbării lui și o asumare a responsabilității pentru aceasta.
    Dar nu despre Colentina vreau să vorbesc. Devoalând, una câte una, noile secții și vorbind despre investițiile din fiecare și despre oamenii care au ajuns să lucreze acolo, fostul director le recomanda participanților ca, în eventualitatea nedorită în care ar avea nevoie de ajutor în specialități precum hematologie, gastroenterologie, reumatologie, dermatologie, neurologie, cardiologie intervențională și altele, să apeleze cu mare încredere la colegii lui, pentru că fac medicină de vârf cu tehnică de vârf.
    Privindu-i pe jurnaliști, aceștia păreau să fie deopotrivă uimiți si încântați. Și atunci mi-a venit în minte întrebarea: de ce abia acum? De ce a trebuit să aștepte atât pentru o astfel de întâlnire? Recunosc că recenta sămânță de scandal a făcut întâlnirea mult mai atractivă și mai suculentă în contextul actual decât în condiții normale de lucru. Dar dacă nu este chiar așa? Dacă a existat cândva, fie și doar în mintea unui director, un plan pentru mai bine și mai util, mai rentabil, de ce să nu fie prezentat înainte de a se traduce în fapte? De ce să nu ai presa alături de tine în această călătorie? De ce să nu afle jurnaliștii – și, prin ei, cât mai mulți suferinzi – de lucrurile care consideră că sunt bine făcute? De ce să nu fie implicați în relația cu media doctorii care lucrează zi de zi la această transformare și care ar putea mai bine să explice ce este nou și la ce ajută?
    Asta mi-a amintit de un sfat dat la o conferință, cu ceva timp în urmă, unor directori de spital: să-și facă o rutină în a relata presei, într-un format sau altul, chiar și săptămânal, ceva relevant care se întâmplă sau urmează să se întâmple în unitatea lor. Poate să nu fie mereu ceva măreț, atâta vreme cât pot arăta preocupare și progres. Oamenii au nevoie să vadă că se întâmplă lucruri bune cu spitalele din comunitatea lor și să înțeleagă la ce le-ar putea cândva folosi. Medicii (dar și alți participanți în activitatea de spital) au nevoie să simtă dimensiunea implicării lor (dincolo de plățile derizorii), să își trăiască mai bine misiunea pentru care s-au pregătit. Chiar dacă asta ar însemna ca, uneori, să-și depășească zona de confort și abilitățile atunci când se vor adresa presei.
    Fiecare director de spital care își dă interesul cu bună-credință pentru a avea un spital cât mai performant are nevoie să iasă la microfon sau la rampă și să spună ce își dorește să facă și, mai apoi, ce a realizat și cum. Asta îl va ține angrenat și motivat (nu doar pe el, și pe cei din echipa lui). Ba, mai mult, un astfel de demers va scădea probabilitatea unor decizii arbitrare nedorite. Va crește probabilitatea de a-și găsi sprijin din locuri poate mai puțin așteptate. Va avea mai multă lume în preajmă atunci când lucrurile scapă de sub control.
    Prea târziu? Poate că pentru foștii directori de la Colentina sau Municipal – da, e prea târziu. Dar pentru cei aflați încă în funcție mai este timp. Important este ce fac acum.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe