Newsflash
Știri

Pledoarie pentru o lege sănătoasă

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mai 1 2013
Pledoarie pentru o lege sănătoasă
   La începutul lunii, 20 de organizaţii nonguverna­mentale şi asociaţii profesionale ale medicilor au trimis guvernului o scrisoare deschisă în care solicitau susţinerea Directivei UE privind produsele din tutun şi înăsprirea reglementărilor antifumat. Poate unii au considerat că această scrisoare către primul-ministru al României, către miniştrii sănătăţii, finanţelor publice, agriculturii şi dezvoltării rurale, economiei şi către ministrul delegat pentru buget ar fi un gest anodin în noianul de cereri sau scrisori adresate acestora.
   Pentru a se înţelege exact rostul acestei scrisori, ar fi bine să facem un scurt istoric al evenimentelor care au precedat-o. În guvernarea anterioară, după numeroase întâlniri generate de Societatea Română de Pneumologie, Asociaţia Aer Pur, Fundaţia Romtens şi RNSP (Romanian Network for Smoking and Tobacco Prevention) cu comisiile de sănătate din Parlament, opoziţia PSD de atunci, prin Manuela Mitrea, deputat, a cerut urgentarea adoptării unei legi de protecţie a fumătorului pasiv în România, de reglementare a fumatului în spaţiile publice, la standarde europene. Proiectul de lege a suferit în faza iniţială o serie de amendamente, cu propuneri care lăsau goluri serioase şi în niciun caz nu era o formă modernizată. Deşi la un moment dat exista interes în promulgarea acestei legi şi din partea fostei guvernări şi a opoziţiei, ea nu a fost finalizată. În prezent, a rămas în vigoare Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
   În tot acest timp, s-au reluat în multe ţări discuţiile şi s-a ajuns la dezbaterea directivei UE cu privire la produsele din tutun. La presiunea cetăţenilor ţărilor UE, se vizează concret aspecte precum: introducerea de avertismente grafice obligatorii, care să acopere 75% din suprafeţele principale ale pachetelor de ţigări; interzicerea utilizării de arome precum mentolul sau aromele de fructe; interzicerea utilizării elementelor care pot induce în eroare, inclusiv a ţigărilor „slim“ şi „superslim“; introducerea elementelor de securitate pe pachetele de tutun, care să contribuie la lupta împotriva comerţului ilicit etc.
   În România, scrisoarea deschisă a fost semnată de 20 de organizaţii: Aer Pur România, Societatea Română de Pneumologie, Fundaţia Română a Inimii, Asociaţia Naţională de Prevenire şi Combatere a Cancerului, Societatea Română de Cardiologie, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Comisia consultativă de cardiologie a MS, Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de Stroke (AVC), Comisia consultativă de pneumologie a MS, Societatea Română de Nutriţie, Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, Societatea Română de Medicină Internă, Colegiul Farmaciştilor din România, Asociaţia Oncohelp, European Network for Smoking and Tobacco Prevention – ENSP, Smoke Free Partnership. Este pentru prima dată când, la unison, reprezentanţi de ONG-uri, asociaţii profesionale româneşti, universitari de renume şi ONG-uri internaţionale fac acest apel pentru a nu rata momentul românesc în această ecuaţie europeană.
   Se pleacă de la o serie de premise importante: • tu­tunul nu este doar o chestiune de alegere de stil de viaţă pentru adulţi; peste două treimi din fumătorii europeni încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani; tutunul este un produs care creează dependenţă, este letal şi care, pe termen lung, ucide jumătate din utilizatorii săi (conform unui raport al Comisiei Europene) • este un moment propice acum, când există o majoritate parlamentară, ca Guvernul României să adopte, în cadrul şedinţelor de la Consiliul Europei, o poziţie naţională care să asigure spri­jin pentru „obligativitatea ambalajelor standardi­zate, inclusiv avertismente mari, obligatorii, unde imaginea acoperă 80% din faţa şi din spatele pachetelor“• aşa cum arată şi Eurobarometrul 2012, 76% din populaţia UE şi 74% din români sprijină aver­tis­mentele ilustrate de mari dimensiuni, iar 57% (50% în România, o creştere de 6% faţă de acum doi ani) susţin chiar interzicerea logourilor, a culorilor şi a elementelor de promovare de pe ambalaje • avem deja exemple de ţări care au modificat cu succes legea – Bulgaria şi Ungaria. Chiar şi Republica Moldova urmează să facă o serie de actualizări • politica paşilor mici nu este întotdeauna cea mai bună; Canada şi Australia au reuşit, prin politici puternice de control al tutunului, să ajungă la o prevalenţă de 17% fumători (în 2011), pe când România, ca şi alte ţări din Europa, înregistrează scă­deri prea lente • se vorbeşte în ultimul timp de necesitatea prevenţiei; o lege sănătoasă de control a fumatului este cea mai bună pârghie pentru prevenţia fumatului la tineri, este cea mai bună modalitate de a reduce numărul de cazuri de neoplasme şi, nu în ultimul rând, de a scădea presiunea legată de tratamentele oncologice • deşi iniţial am fost printre primele ţări din UE, cu avertismente de tip pictograme pe pachetele de ţigări, la momentul actual suntem departe de standardele noi legate de dimensiunile acestora.
   De aceea, semnatarii scrisorii fac apel către România de a adopta poziţia naţională de sprijin pentru obligativitatea ambalajelor standardizate, inclusiv avertismente mari, unde imaginea ar trebui să acopere 80% din faţa şi din spatele pachetelor.
   Per ansamblu, există, în 2013, un sprijin din partea populaţiei, a ONG-urilor şi a asociaţiilor profesionale, din partea corpului universitar, iar singurul element care ne lipseşte este voinţa politică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe