Newsflash
Asistență medicală

Plan de îngrijire în Pediatrie (4)

de Asist. med. Daniela Nicolau - mai 31 2024
Plan de îngrijire în Pediatrie (4)

Completăm seria de instrumente menite să eficientizeze eforturile asistenţilor medicali de îngrijire a pacientului pediatric.

Având în vedere modul schematic pe care l-am conceput pentru întregul Plan de Îngrijire, și în articolul de faţă încercăm să venim în ajutorul asistenţilor medicali. Le oferim un material menit să le eficientizeze completarea formularelor ce fac referire la următoarele aspecte:

  • modul de administrare a medicaţiei pe parcursul internării;
  • obiectivele privind educaţia pentru sănătate;
  •  externarea pacientului.

Administrarea medicaţiei

Modul de administrare a medicaţiei pe parcursul internării se completează de asistentul medical în format tabelar. Astfel, există posibilitatea de a radiografia, într-o singură pagină, toată medicaţia prescrisă și administrată pe o perioadă de cinci zile.

Am conceput acest format, care conţine cinci zile de tratament, într-o singură pagină, întrucât aceasta este durata medie de spitalizare. Se pot adăuga însă mai multe file, în funcţie de durata de spitalizare efectivă a fiecărui pacient. Modelul și-a dovedit eficienţa pentru asistent, dar și pentru medic, aceștia putând urmări tratamentul atât prescris, cât și efectuat.

Modul de administrare a medicaţiei pentru pacienţii internaţi este preponderent, dar nu exclusiv, parenteral. Medicaţia poate fi administrată și per os, rectal etc. Matricea se completează în conformitate cu medicaţia prescrisă, cu modul de administrare, cu data efectuării tratamentului, cu ora și cu cantitatea administrată, conform prescripţiei din Foaia de Observaţie Clinică Generală (FOCG).

În Planul de Îngrijiri, asistentul medical are la dispoziţie câmpurile dedicate pentru transcrierea medicaţiei din FOCG, cantitatea medicaţiei sau a soluţiilor perfuzabile pe 24 ore, diluţiile, în cazul antibioticelor sau al altor soluţii perfuzabile, și orele de administrare.

La finalul Fișei de administrare a medicaţiei, am introdus rubrica prin care asistentul de salon își asumă prin parafă și semnatură tratamentul efectuat în timpul programului de lucru.

Obiective privind educaţia pentru sănătate

Secţiunea „Obiective privind educaţia pentru sănătate” are ca scop comunicarea cu pacientul sau cu părinţii acestuia, informându-i cu privire la ocrotirea sănătăţii copilului. Promovarea educaţiei în acest sens se aplică încă de la internare. Ea continuă pe parcursul acesteia și la externarea pacientului.

Conţinutul educaţiei sanitare în pediatrie urmărește următoarele: 

  • ridicarea nivelului de cunoștinţe igienico-sanitare prin formarea unor obiceiuri igienice în scopul protejării sănătăţii și dezvoltării armonioase, începând de la vârsta de la care copilul poate să-și însușească cunoștinţe și deprinderi;
  • ridicarea nivelului de cunoștinţe medicale ale părinţilor privind îngrijirea corectă a copilului mic și simptomele bolilor, cu accent pe tulburările acute de nutriţie și digestie, ale îmbolnăvirilor acute ale aparatului respirator, măsurile de prevenire a acestora și importanţa solicitării precoce a ajutorului medical.

Rolul primordial al asistentului din pediatrie sau din secţia de nou-născuţi/prematuri este de a face demonstraţii practice în ceea ce privește îmbăierea, poziţia corectă în timpul alăptării, prepararea alimentelor. De asemenea, rolul asistentului este și acela de a îndemna tinerele mame să conștientizeze importanţa alimentaţiei naturale, pentru a valorifica beneficiile alăptatului exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni, atât pentru mamă, cât și pentru copil. 

O etapă importantă în educaţia pentru sănătate constă în suportul oferit mamelor pentru trecerea de la alimentaţia naturală la alimentaţia diversificată. Diversificarea alimentaţiei la sugar este o etapă esenţială pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, în care copilul începe să se obișnuiască cu hrana solidă și cu noi alimente.

Externarea pacientului

Ultimul paragraf al Planului de Îngrijiri conţine informaţii cu privire la externarea pacientului.

Înainte de externare, se apreciază statusul pacientului și se ajută la crearea unei stări de confort pentru a părăsi spitalul în cele mai bune condiţii. Astfel, se ţine cont de nevoia unui mijloc de transport sau a unui însoţitor și de a se lua legătura cu un asistent social, dacă este cazul.

        Înainte de a părăsi spitalul, asistentul medical evaluează și notează parametrii vitali, verifică și suprimă cateterele montate.

        La final, se returnează pacientului sau aparţinătorului obiectele de valoare și efectele personale din garderoba spitalului, conform procedurii implementate la nivel de spital.

Descarcă documentele din cadrul Planului de Îngrijire în Pediatrie

Vezi aici toate articolele din această serie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe