Newsflash
Știri

Peste 50 de defibrilatoare automate, instalate în spații publice

de Dorina Novac - mai 12 2023
Peste 50 de defibrilatoare automate, instalate în spații publice

Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Lidl România și Fundația pentru SMURD au instalat peste 50 de defibrilatoare automate în magazine Lidl și spații publice din București și județul Ilfov.

Proiectul are scopul de a le facilita cetățenilor posibilitatea de a acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, prin dotarea magazinelor și a unor spații publice intens tranzitate cu echipamente avansate de asistență medicală de urgență.

„Astfel, pe lângă magazine Lidl din București și din județul Ilfov, echipamentele medicale au fost montate în această primă etapă și în spații publice din capitală: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român. Târgu Mureș este următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate. Echipamentele medicale vor fi instalate în toate magazinele Lidl la nivel local și în spații publice”, se arată într-un comunicat.

Pe lista orașelor din țară în care proiectul se va extinde treptat se află și: Iași, Sibiu, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca și Craiova.

Toate punctele de prim ajutor incluse în cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automat care conține și pulsoximetru pentru măsurarea pulsului și a saturației de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă și mască de oxigen. 

Citește și: De Ziua Departamentului pentru Situații de Urgență a fost lansată noua aplicație DSU

„Aparatul, odată ce a fost scos din suportul în care este așezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locației respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar și vizuale ușor de urmărit. În plus, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis și astfel, conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale”, se mai arată în comunicat. 

Toate locațiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicați. 

Astfel, atât angajații Lidl România, cât și angajații din unitățile publice au fost instruiți pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar și pentru acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Prima etapă a Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” a fost lansată prin instalarea a peste 50 de echipamente medicale în magazinele din București și județul Ilfov, precum și în diferite spații publice intens tranzitate din capitală, dintre care amintim: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român. 

De asemenea, în perioada următoare, acest echipament medical va fi instalat și în diferite stații de metrou din București: Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnica, Dristor, Nicolae Grigorescu.

Următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate va fi Târgu Mureș. În cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vor fi instalate peste 370 de echipamente medicale în magazine și instituții publice la nivel național.

„În situațiile de urgență, în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv masajul cardiac și administrarea unui șoc electric sunt intervenții vitale care trebuie aplicate, până la sosirea echipajelor medicale. Șansele de supraviețuire cresc cu 50-70% atunci când manevrele de resuscitare și defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanșarea stopului cardio-respirator. În acest context, Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vine în sprijinul cetățenilor și facilitează intervenția la timp în situațiile în care fiecare secundă contează”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Inițiativa face parte din proiectul național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), cu sprijinul Lidl România și al Fundației pentru SMURD. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe