Newsflash
Cultură

Personalități la Festivalul de Carte Transilvania

de Demostene ŞOFRON - sept. 14 2018
Personalități la Festivalul de Carte Transilvania
    După Târgul Gaudeamus și Salonul de Carte Bookfest 2018, orașul Cluj-Napoca urmează să găzduiască Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Ajuns la cea de-a șasea ediție, evenimentul va avea loc în perioada 2–6 octombrie, în Piața Unirii. Față de precedentele saloane amintite, festivalul lunii octombrie se distinge prin numărul mare de invitați de peste hotare.    Invitatul de onoare al Festivalului Internațional de Carte Transilvania este prof. univ. Goncalo M. Tavares (foto), de la Universitatea din Lisabona (n. 1970, Luanda, Angola), ale cărui preocupări vizează epistemologia. Acesta a publicat numeroase volume de poezii, proză scurtă, piese de teatru, eseuri și romane. Multe dintre scrierile sale se află la granița dintre ficțiune și aforism, dintre narativ și liric. La ora actuală, Goncalo M. Tavares este unul dintre cei mai laureați scriitori lusitani. Operele sale i-au adus numeroase premii, între care: Grande Premio de Conto „Camilo Castelo Branco” al Asociației Scriitorilor din Portugalia; Premiul Literar „Fernando Namora”; Grande Premio de Romance e Novela (din partea aceleiași asociații), dar și celebrul premiu „Jose Saramago”, care i-a fost acordat pentru romanul „Jerusalem”. 
    La festival vor fi prezenți și scriitorii elvețieni Catherine Lovey și Jean-Francois Haas; traducătorii lor în limba română, Florica Ciodaru-Courriol și Jean-Louis Courriol; scriitorii israelieni Moshe B. Itzhaki (decanul Facultății de Studii Continue, Colegiul Academic al Științelor Educației Oranim), Noa Levin Harif (poetă, lector universitar la Institutul de Artă al Colegiului Academic al Științelor Educației Oranim) și Paul Farkas. Anual, filologul Paul Farkas susține conferințe pe teme educationale, dar și privind Holocaustul Nord–Ardelean din perioada 1940–1944. În România i s-a publicat jurnalul de lagăr „Întoarcerea din iad”.
    Între invitații de marcă se mai numără Jean Poncet și Jacques Andre. Prezența lor la eveniment este un prilej pentru lansarea volumului „În marea trecere/Dans le grand passage”, de Lucian Blaga, o ediție bilingvă româno–franceză. Traducerea din limba română și cuvântul înainte sunt semnate de Jean Poncet, în timp ce postfața este semnată de Horia Bădescu (coordonator al proiectului „Integrala operei poetice a lui Lucian Blaga în limba franceză”, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri).
    Festivalul Internațional de Carte Transilvania se dorește a fi și o platformă de (re)întâlnire a scriitorilor români din exil, sub generoasa umbrelă a unui titlu sugestiv: Re – unim România prin cultură. Organizatorii mizează pe prezența la eveniment a scriitorilor români din provinciile istorie Bucovina de Nord, Basarabia și Banatul sârbesc.
    În cadrul evenimentului este prevăzută și lansarea volumului „Facultatea de medicină, școala medicală clujeană și spitalele din Cluj”, de prof. dr. Florea Marin, un volum îngrijit și prefațat de acad. Gheorghe Benga.
    De mare interes se anunță și MAREA LECTURĂ, o tentativă de intrare în Cartea Recordurilor, prevăzută pentru 6 octombrie. În Piața Unirii sunt așteptați peste 10.000 de copii și tineri, care vor citi din cartea preferată în același loc, la aceeași oră și în același timp. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe