Newsflash
Știri

Patru transplanturi de rinichi de la începutul anului la Spitalul Parhon din Iași

de Dorina Novac - feb. 2 2022
Patru transplanturi de rinichi de la începutul anului la Spitalul Parhon din Iași

Medicii de la Compartimentul de Transplant Renal al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi au efectuat, de la începutul anului, patru intervenţii de transplantare a unui rinichi.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr C.I.Parhon”, Ionuţ Nistor, a declarat, miercuri, că trei operaţii au fost de la donator viu, respectiv părinte la copil, şi unul de la un donator cadaveric, prelevarea fiind făcută în Bulgaria.

transplant de rinichi

Ultimul transplant a avut loc după ce un bărbat în vârstă de 42 de ani a donat un rinichi fiului său în vârstă de 17 ani, scrie Agerpres.

Conform lui Ionuţ Nistor, adolescentul era inclus în programul de dializă de patru ani la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu o afecţiune urologică care a dus la o complicaţie: nefropatie de reflux cu insuficienţă renală cronică în stadiu terminal.

Citește și: Premieră: intervenție complexă cu transfer dublu de ganglioni vascularizați

Dializa copiilor în zona Moldovei se face doar la Spitalul de Copii din Iaşi.

„Starea este foarte bună, copilul se recuperează după intervenţie, iar funcţia renală este deja în limite normale. Pentru acest copil, transplantul înseamnă o şansă de a scăpa de drumuri Botoşani - Iaşi făcute de trei ori pe săptămână pentru a face şedinţele de dializă şi implicit o revenire la o viaţă normală”, a declarat Ionuţ Nistor.

Echipa chirurgicală a fost coordonată de chirurgul Corneliu Moroşanu, iar echipa de medici de nefrologie de prof. univ. dr. Adrian Covic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe