Newsflash
Știri

Pacienții cu cancer renal și urotelial în stadii avansate au un nou tratament

de Dorina Novac - mai 12 2022
Pacienții cu cancer renal și urotelial în stadii avansate au un nou tratament

O combinație de medicamente inovatoare este acum disponibilă în România pentru tratamentul pacienților care suferă de forme avansate de cancer renal și urotelial.

Tratamentele sunt disponibile gratuit prin Programul Naţional de Oncologie și sunt dezvoltate de companiile Merck și Pfizer. 

cancer renal

„Numărul de decese cauzate de aceste tipuri de cancere este în creștere continuă, deși dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament recomandată, cancerul poate fi transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal, rapid, într-o boală cronică”, se arată într-un comunicat de presă.

Citește și: Aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial, diagnosticate anual în România

În prezent, pacienții se adresează medicului de familie care îi îndrumă spre medicul chirurg specialist sau ei se adresează direct specialistului. Chirurgul prezintă cazul echipei multidisciplinare care decide tratamentului. 

„Evaluarea cazurilor în echipă multidisciplinară – chirurg, oncolog, urolog, anatomo-patolog, radioterapeut, genetician, radiolog, specialist în îngrijire paleativă - este obligatorie”, a menționat dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicală.

Pandemia de COVID-19 a fost o barieră în calea unei diagnosticări rapide. Accesul în spitale și clinici a fost dificil, programările pentru biopsie și intervenții chirurgicale s-au făcut cu întârzieri.

Potrivit comunicatului, ce a funcționat bine în pandemie a fost accesul nerestricționat la evaluări imagistice prin utilizarea subprogramului MONITOR2. 

„Alte dificultăți în obținerea rapidă a diagnosticului sunt: numărulul mic al centrelor care efectuează bronhoscopie, biopsie ghidată CT și biopsie ghidată ecografic; neefectuarea testelor histopatologice, imunohistochimice și moleculare în același centru. În plus, testările moleculare în prezent se fac pe baza voucherelor eliberate de industria farma. Cât privește screeningul, în România este funcțional doar programul de screening pentru cancerul de col uterin. Urmează să fie puse în aplicare programe de screening pentru cancerul mamar, colorectal și pulmonar. Registru de cancer complet, unitar, la nivel național nu avem momentan”, a adăugat dr. Daniela Zob.

Cancerul de vezică urinară este de aproximativ cinci ori mai frecvent la bărbați decât la femei, iar 70% dintre cazuri se înregistrează la persoane de peste 65 de ani. 

„Ne bucură accesul la noi tratamente, o șansă în plus pentru pacienții cu cancer renal și urotelial, dar în același timp ne gândim că finanțarea programului de oncologie este limitată și la fel de limitată este și finanțarea spitalelor unde noi ne tratăm. Decidenții ar trebui să regândească finanțarea sistemului de sănătate și a programelor de cancer, conform Planului Național de Control al Cancerului, care prevede testări genetice, biomarkeri susținuți de stat, acces la tratamente noi, inovatoare, care pot face diferența dintre viață și moarte.” spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe