Newsflash
Internaționale

OMS: focarul de variola maimuței e neobișnuit, dar „controlabil”

de L. Budin - mai 25 2022
OMS: focarul de variola maimuței e neobișnuit, dar „controlabil”

Autoritățile sanitare investighează, la ora actuală, 237 cazuri suspecte sau confirmate, din 19 țări. Cifrele sunt în creștere, însă majoritatea infecțiilor n-au fost, până acum, severe, arată OMS.

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne „controlabil”, au precizat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, citați de Reuters și Agerpres.

monkeypox-virus-cercetare
Sursă foto CDC/Unsplash

 

OMS convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Variola maimuţei este o infecţie virală înregistrată în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se răspândeşte în principal prin contact direct. Majoritatea cazurilor recente au fost raportate în Europa.

Vă încurajăm pe toţi să sporiţi monitorizarea variolei maimuţei, pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmisie şi pentru a înţelege în ce direcţie merge”, a declarat Sylvie Briand, aflată la conducerea departamentului pentru gestionarea riscului de boli infecţioase în cadrul OMS.

Vorbind în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, în desfăşurare la Geneva până pe 28 mai, Briand a reiterat poziţia OMS conform căreia este puţin probabil ca virusul să fi suferit mutaţii, însă a notat că transmiterea poate fi determinată de o schimbare a comportamentului uman, în special pe măsură ce oamenii revin la activităţi ce implică socializarea, odată cu ridicarea restricţiilor asociate COVID-19.

Există vaccinuri şi tratamente disponibile pentru variola maimuţei, a adăugat Briand, care a solicitat măsuri de izolare adecvate, mai multe cercetări şi o colaborare la nivel global.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe