Newsflash
Cultură

Omagieri la TIFF 2023

de Demostene ŞOFRON - iun. 16 2023
Omagieri la TIFF 2023

Anul 2023 este unul centenar pentru Ion Popescu-Gopo și pentru Liviu Ciulei, amândoi laureaţi la Cannes, amândoi omagiaţi prin evenimente speciale în cadrul TIFF.

        Caricaturist, regizor de film/animaţie, scenarist, actor, creator al celebrului „omuleţ al lui Gopo”, Ion Popescu-Gopo este omagiat la TIFF prin expoziţia de postere și fotografii deschisă la Muzeul de Artă, respectiv prin proiecţia peliculei „S-a furat o bombă”, film selecţionat la Cannes în anul 1962.

        Pentru Ion Popescu-Gopo istoria filmului animat începe în 1949, odată cu scurtmetrajul „Punguţa cu doi bani”, urmat de „Răţoiul neascultător”, „Albina și porumbelul”, „2 iepurași”, „Marinică” și „Homo Sapiens” (1960). A obţinut Premiul Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Scurtă istorie”, despre care Georges Sadoul scria: „Acest filmuleţ a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui premiu”.

        Cât privește regia filmelor cu actori, de reţinut sunt „Pași spre lună”, „Maria Mirabela”, „De-aș fi... Harap Alb” și, bineînţeles, „S-a furat o bombă”.

Liviu Cliuei în „Pădurea spânzuraților”

        Liviu Ciulei, arhitect, regizor de teatru și film, scenograf, actor, profesor universitar, director de teatre (Bulandra și teatrul Guthrie din Minneapolis, este omagiat prin proiecţia filmului „Pădurea spânzuraţilor” (1965), care a obţinut la Cannes premiul secţiunii Première Oeuvre. Ţin să amintesc șisc regiile la „Valurile Dunării” (1960), „Erupţia” (1957), iar ca actor, prezenţele în „Valurile Dunării”, „Pădurea spânzuraţilor” (foto), „Facerea lumii”, „Ceaţa”, „Decolarea”, „Falansterul”.

        De menţionat este și faptul că, la ediţia TIFF din anul 2010, Liviu Ciulei a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate.

ETICHETETIFF2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe