Newsflash
ACTUALITATE Știri

Octombrie - luna dedicată conștientizării cancerului de sân

de Magdalena Tănăsescu - oct. 11 2024
Octombrie - luna dedicată conștientizării cancerului de sân

Persoanele care identifică o umflătură anormală la sân trebuie să solicite asistență medicală, chiar dacă aceasta nu este dureroasă. Majoritatea nodulilor mamari nu sunt cancerigeni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS România), tratarea umflăturilor mamare când acestea sunt mici și nu s-au răspândit la ganglionii limfatici din apropiere crește rata de succes a tratamentului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populațional, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că, în acest interval de vârstă, incidența este cea mai mare.

De asemenea, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) doresc să aducă în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc.

„Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor în vârsta între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11,43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani;  54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă”, se menționează într-un comunicat al INSP.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese anual. Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămân, colon, rect și prostată.

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, în anul 2020, cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer (2,26 milioane de cazuri, 11,7%) depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%). În același an, s-au înregistrat 685.000 decese prin cancer de sân.

În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, s-au înregistrat: 12.685 cazuri noi de cancer de sân precum și 3.877 decese prin cancer de sân. 

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate. Iată, în continuare, câteva dintre recomandările experților:

  • Nu fumați! Evitați fumatul acasă.
  • Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
  • Limitați consumul de alcool.
  • Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
  • Fiți activ fizic în viața de zi cu zi.
  • Evitați expunerea la radiații.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe