Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ocluzia venelor retinei (RVO) ar putea fi tratată cu picături de ochi

de Magdalena Tănăsescu - aug. 3 2023
Ocluzia venelor retinei (RVO) ar putea fi tratată cu picături de ochi

Persoanele afectate de ocluzia venelor retinei (RVO) ar putea beneficia în curând de un tratament cu picături de ochi, care va înlocui actuala procedură de injectare a unui inhibitor al factorului de creștere endotelială vasculară.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Columbia și de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute din SUA, în urma mai multor experimente pe șoareci. 

 

Potrivit testelor de laborator publicate în revista Science Alert, picăturile pentru ochi care conțin un medicament experimental au fost de două ori mai eficiente la șoareci decât injecțiile anti-VEGF standard, atunci când a fost vorba de reducerea umflăturii RVo și de îmbunătățirea fluxului sanguin în retina.

În plus, picăturile oculare au protejat împotiva pierderii vederii, împiedicând deteriorarea fotoreceptorilor din ochi. 

Noile picături de ochi conțin un compus numit Pen1-XBir3, despre care s-a constatat anterior că blochează enzima caspază-9. Această enzimă declanșează moartea celulelor și este hiperactivă în vasele de sânge afectate de RVO. 

„Credem că picăturile pentru ochi îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge din retină, ceea ce diminuează apoi semnalizarea toxică care deteriorează neuronii din retină și duce la pierderea vederii”, a declarat biologul neurovascular Maria Avrutsky, de la Universitatea Columbia. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe