Newsflash
ACTUALITATE Știri

Miopia este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 11 2023
 Miopia este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare (studiu)

Potrivit Asociației Americane de Optometrie (AAO), 80% din ceea ce învață un copil se realizează prin intermediul ochilor, iar miopia (vederea slabă la distanță) este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare.

Din cauza unei vederi slabe, elevii pot ajunge să aibă mari probleme de învățare și chiar să rămână în urma colegilor dacă această problemă nu este depistată la timp. 

„Dacă un copil nu vede bine la distanță poate avea mari probleme în a urmări lecțiile și de a înțelege materialul prezentat la tablă. În plus, pentru a învăța eficient, un copil trebuie să fie capabil să se concentreze asupra sarcinilor lor școlare, însă o vedere slabă la distanță, poate duce la oboseală oculară și la dificultate în menținerea atenției pe termen lung. Dacă această problemă nu este detectată și corectată la timp, pot fi afectate în mod semnificativ performanțele școlare ale copilului”, a explicat dr. Andreea Crețu, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu. 

Într-un comunicat remis redacției, specialistul recomandă un control oftalmologic anual pentru cei mici, mai ales dacă se pregătesc să înceapă școala. 

„Părinții ar trebui să cunoască și să fie pregătiți să recunoască semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea includ dureri de cap, acele gesturi prin care micuții micșorează fanta palpebrală în speranța că vor vedea mai bine, dar și apropierea excesivă a cărții sau a ecranului, sensibilitatea crescută la lumină sau scăderea performanțelor școlare”, a mai spus medicul Andreea Crețu.

Conform studiilor recente, părinții care au fost diagnosticați cu afecțiuni precum strabismul, hipermetropia, miopia sau astigmatismul prezintă un risc considerabil, de aproximativ 70-80%, ca descendenții lor să dezvolte aceleași deficiențe vizuale. Din acest motiv, copiii cu părinți care au afecțiuni oftalmologice ar trebui să beneficieze de evaluări periodice de către un medic oftalmolog, pentru a identifica și aborda orice probleme potențiale în stadii incipiente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe