Newsflash
Cultură

O inițiativă în premieră ar putea salva Muzeul Național Tehnic de la desființare

de L. Budin - aug. 12 2022
O inițiativă în premieră ar putea salva Muzeul Național Tehnic de la desființare

Trei entități din sectorul muzeal și cultural vor să preia în administrare Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, care riscă să fie desființat din cauza problemelor financiare.

O alianță strategică constituită din 3 entități reprezentative și active în sectorul muzeal, cultural și creativ din România a propus Ministerului Energiei, printr-o scrisoare oficială de intenție adresată Domnului Ministru Virgil-Daniel Popescu, preluarea în administrare a patrimoniului mobil, imobil și a personalului Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, aflat în Parcul Carol I din București, se arată într-un comunicat.

leonida3
Sursă foto: Facebook Muzeul Național Tehnic „„Prof. ing. Dimitrie Leonida”

 

Entitățile care au avut această inițiativă sunt Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Asociația Zeppelin și Modulab.

Inițiativa ar reprezenta primul exemplu serios și sustenabil din punct de vedere cultural și economic de parteneriat public-privat din România, ca soluție de salvare și de reconfigurare a unui muzeu aflat într-un moment critic. S-ar institui totodată un model funcțional de afacere culturală ce s-ar putea permanentiza pentru situații similare, în contextul în care cazul acestui muzeu nu este unul singular”, se subliniază în document.

Cele 3 organizații își propun transformarea Muzeului Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” într-o instituție care să pună România pe harta țărilor cu tradiție tehnologică, atât din punct de vedere istoric, cât și prin branșarea la noile tendințe muzeale ale momentului.

Muzeul va fi o instituție sustenabilă și participativă, cu o pronunțată dimensiune educativă și care să prezinte în cel mai interactiv mod cu putință realizările tehnologice românești.

De asemenea, urmărim translatarea muzeului către un management clasic combinat cu cel orientat spre antreprenoriatul cultural”, se mai arată în comunicat.

Zeppelin este o echipă de referință în România pentru curatoriat de muzee și design muzeal, cele mai moderne muzee din țară purtându-i semnătura. Are o vastă experiență de cercetare teoretică, istorică și jurnalistică în domeniul muzeologiei, ce se reflectă în colecția de cărți de arhitectură și de texte de referință din publicația Zeppelin, dar și în diferite proiecte curatoriale careau în centru muzeele. Este, de asemenea, cea mai premiată echipă pentru muzeele amenajate, cel mai recent fiind DASA Award of European Museum Academy pentru Muzeul Național al Literaturii Române și Casa Memorială Anton Pann.

Modulab este singurul laborator de cercetare-dezvoltare tehnologică din România cu o experiență interdisciplinară care a avut întotdeauna în centru tehnologia: expoziții, producție artistică tehnologică, curatoriat de proiecte culturale centrate pe tehnologie, dezvoltare de instalații pentru muzee, activitate de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial. Din Modulab s-a desprins prima companie din România care face cercetaredezvoltare/producție de roboți industriali autonomi. 

Contribuția Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul Nopții Muzeelor în România, se va manifesta prin transferul de cunoaștere pentru identificarea celor mai bune și mai inovatoare soluții de valorificare a colecției muzeului, prin asistență managerială permanentă, prin asigurarea dezvoltării organizaționale a muzeului (pregătire profesională, mobilitate, vizite de studiu în Europa), includerea muzeului în proiectele RNMR și în rețeaua profesională națională și internațională dezvoltată.

În viziunea noastră, Muzeul Tehnic trebuie să fie un canal de promovare a tehnologiei românești, cu o interfață a industriilor culturale și creative, flexibil, adaptabil contextului muzeal și tehnologic, mai exact un muzeu care oferă totul publicului său”, se mai subliniază în comunicat.

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este cel mai important muzeu de acest gen din România și e unic prin numărul şi valoarea obiectelor deţinute.

Potrivit stiripesurse.ro, muzeul a fost donat Ministerului Energiei, instituția aflându-se se la ora actuală în administrarea Electrica Serv, filială a Electrica SA. În luna mai, reprezentanții Electrica Serv au anunțat că, din cauza greutăților financiare, numărul angajaților muzeului ar urma să fie redus la minimum – ceea ce, spune conducerea instituției, echivalează cu o „condamnare la dispariție”.

Muzeul Municipiului București vă invită la o nouă expoziție: gravura ca pasiune

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe