Newsflash
ACTUALITATE Știri

O competiție europeană premiază soluțiile inovatoare care limitează decesele nou-născuților

de Florentina Ionescu - iun. 5 2025
O competiție europeană premiază soluțiile inovatoare care limitează decesele nou-născuților

Zilnic, mii de bebeluși își pierd viața în primele săptămâni de viață din cauze care pot fi prevenite. Statisticile arată că în România, pentru 5% dintre copiii decedati sub 1 an cauza este sindromul de detresă respiratorie neonatală.

În medie, unul din zece nou-născuți din Europa este internat într-o unitate de terapie intensivă neonatală, iar sindromul de detresă respiratorie (RDS) rămâne o amenințare majoră pentru copiii născuți prematur. 

Pentru a preveni complicațiile asociate cu RDS și pentru a îmbunătăți îngrijirea perinatală, EIT Health, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) – un organism al Uniunii Europene – lansează a doua ediție a programului InnoStars Connect

Aceasta este o inițiativă bazată pe provocări, adresată instituțiilor de cercetare, start-up-urilor, spitalelor, universităților și IMM-urilor, care sunt invitate să dezvolte împreună soluții inovatoare alături de Grupul Chiesi, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

În fiecare an, aproximativ 400.000 de nou-născuți din Europa sunt internați în unități de terapie intensivă neonatală (NICU), iar cei născuți prematur sau cu greutate mică la naștere sunt cei mai expuși riscurilor. 

În ciuda tratamentelor avansate, sindromul de detresă respiratorie (RDS) continuă să fie una dintre principalele cauze de îmbolnăvire și deces în rândul acestui grup vulnerabil. Pentru multe familii, accesul rapid la îngrijire neonatală de calitate este crucial.

Care sunt consecințele pe termen lung ale lipsei de tratament

Una dintre cele mai grave forme ale acestei afecțiuni este sindromul de detresă respiratorie neonatală (NRDS), care reprezintă o amenințare deosebit de serioasă pentru nou-născuții cu greutate mică la naștere. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, RDS afectează 15% dintre bebelușii născuți la termen și 29% dintre cei prematuri internați în NICU (1). Afecțiunea este aproape universală în cazul bebelușilor născuți la 24 de săptămâni de sarcină, iar incidența scade brusc la mai puțin de 1% la cei născuți la 37 de săptămâni (2).

Și in România (4) afecțiunile respiratorii sunt printre cele mai frecvent întâlnite la nou-născut, iar 5% dintre decesele sub un an sunt datorate sindromului de detresa respiratorie neonatală.

Deși mulți nou-născuți se recuperează cu ajutorul îngrijirii adecvate, riscurile nu dispar complet. Mulți din cei care supraviețuiesc sunt predispuși la afecțiuni pulmonare cronice, precum displazia bronhopulmonară (BPD), iar până la 25% dintre cazurile de BPD pot dezvolta hipertensiune pulmonară, care are o rată de mortalitate la doi ani de până la 47% (1). În cazurile severe, NRDS poate duce și la leziuni cerebrale (2), rezultând dizabilități pe termen lung, inclusiv întârzieri cognitive, deficiențe motorii, pierderi de auz și de vedere (3). 

Se caută inovatori din România și nu numai

Pentru a contribui la combaterea acestor provocări reale și a stimula inovația în domeniul îngrijirii materne și neonatale, EIT Health InnoStars, în colaborare cu Grupul Chiesi, lansează InnoStars Connect

Acesta este un program ale cărui prime două provocări au scopul de a aduce împreună universități, spitale, centre de cercetare, start-up-uri și IMM-uri pentru a dezvolta soluții care îmbunătățesc îngrijirea prenatală și natală, precum și îngrijirea respiratorie neonatală (în special pentru NRDS și BPD).

„InnoStars Connect este un exemplu puternic despre cum provocările reale pot genera idei inovatoare prin colaborare. La EIT Health, misiunea noastră principală este să reunim start-up-uri, cercetători, furnizori de servicii medicale și industria pentru a rezolva probleme reale, precum decesele neonatale prevenibile. Prin această inițiativă, oferim inovatorilor din Europa de Sud, de Est și Centrală platforma, sprijinul și parteneriatele necesare pentru a genera schimbări reale”, a declarat Sarah Haddadin, responsabilă cu inovația și manager de program la EIT Health InnoStars RIS.

Ce beneficii au participanții la inițiativa InnoStars Connect

Organizațiile selectate prin programul InnoStars Connect vor deveni parte din cea mai mare rețea europeană de inovație în domeniul sănătății, unde vor beneficia de mentorat de specialitate, un bootcamp personalizat și finanțare pentru a-și transforma ideile în realitate. 

Zece echipe vor fi alese pentru a dezvolta și lansa soluțiile inovatoare alături de partenerii provocării - Grupul Chiesi, cu sprijinul unor lideri de top din industria farmaceutică și a serviciilor de sănătate. 

Fiecare echipă va primi o sumă totală de 10.000 de euro, distribuită astfel: 6.000 de euro pentru dezvoltarea soluției, 3.000 de euro pentru cheltuieli de deplasare la bootcamp, și 1.000 de euro pentru sesiuni de mentorat și coaching. 

După ce își vor perfecționa proiectele în cadrul programului, cele zece echipe finaliste vor prezenta soluțiile în fața liderilor europeni din domeniul sănătății la Marea Finală EIT Health InnoStars. Termenul limită de aplicare este 13 iunie.

Instrumente noi pentru diagnosticare, monitorizare și furnizarea îngrijirilor medicale

În cadrul acestui proiect, Grupul Chiesi caută soluții inovatoare care să revoluționeze îngrijirea prenatală și neonatală și să îmbunătățească șansele de supraviețuire ale nou-născuților afectați de afecțiuni respiratorii grave, precum NRDS (sindromul de detresă respiratorie neonatală) și BPD (displazia bronhopulmonară). În ciuda progreselor medicale, aceste afecțiuni continuă să fie cauze majore de mortalitate neonatală și complicații pe termen lung la copii. 

Apelul pentru inovație acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv: diagnostic precoce prin biomarkeri și modele predictive, administrare inteligentă și sustenabilă a medicamentelor, terapii regenerative, instrumente digitale precum aplicații mobile de sănătate și sisteme de monitorizare la distanță. Printre priorități se numără: dotarea unităților de terapie intensivă neonatală (NICU) cu tehnologii inteligente, îmbunătățirea nutriției pentru nou-născuții cu risc și extinderea accesului la îngrijiri de calitate în zonele cu resurse limitate.

Grupul Chiesi este deschis și către soluții mai diversificate în domeniul îngrijirii prenatale și neonatale, precum gestionarea riscurilor de naștere prematură, reducerea reinternărilor și detectarea precoce a unor afecțiuni precum preeclampsia, prin aplicații și dispozitive purtabile. 

Un element central al acestei provocări este inițiativa de a sprijini familiile, cu accent pe instrumentele care pot consolida legătura emoțională dintre părinți și nou-născut, oferă sprijin psihologic, facilitează educația pentru îngrijirea la domiciliu și stimulează participarea la studii clinice prin tehnologii de tip remote. Combaterea inegalităților în sănătate, prin soluții inovatoare, scalabile și incluzive, rămâne o prioritate esențială.

„Acesta este un apel către inovatorii din domeniul sănătății, start-up-uri și IMM-uri să colaboreze cu noi pentru a schimba viitorul a milioane de mame și nou-născuți. Având o experiență solidă în neonatologie și o pasiune tot mai mare pentru îmbunătățirea sănătății prin inovație curajoasă, centrată pe pacient, Chiesi sprijină vizionarii și inovatorii care vor să își transforme ideile în soluții cu impact real. Împreună, putem schimba cursul destinelor și reduce decesele perinatale prevenibile”, a declarat Federico Bianco, vicepreședinte al Departamentului Global de Afaceri Medicale din cadrul CARE Franchise – Grupul Chiesi.


Notă autor:

Referințe bibliografice:
1 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7979539/
2 https://www.nhs.uk/conditions/neonatal-respiratory-distress-syndrome/
3 https://www.nhs.uk/conditions/neonatal-respiratory-distress-syndrome/
4 https://insp.gov.ro/download/mortalitatea-infantila-in-romania-2023/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe