Newsflash
OPINII

Năravul, marele nostru dușman

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 26 2021
Năravul, marele nostru dușman

Despre încordările și erorile corpului sanitar românesc, în marea pandemie de COVID, se vor scrie multe rânduri în anii care vin.

Am pierdut sute de colegi, decedaţi de COVID în timp ce ajutau bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2. Este prea des și injust uitat de contemporani. Dar am câștigat o sumă de experienţe, unele în măsură să schimbe medicina românească din temelii.

Despre diverse specialităţi medicale s-a spus – de-a lungul timpului – că sunt „cenușărese”. Psihiatria este una dintre aceste specialităţi. Și, tot cu voia dumneavoastră, igiena și sănătatea publică. Curăţenia trupului, respectiv curăţenia minţii au fost împinse – pe măsură ce tehnologia medicală a evoluat – către o incertă periferie.

Dacă despre psihiatrie aș putea înșira rânduri-rânduri, dovadă a înapoierii României faţă cu restul Uniunii Europene, merită insistat aici, în conjuncţie, pe principiile fundamentale de igienă, obligatorii în orice molimă, care ţin de sănătate în general, dar și sănătate mintală în particular. Regula e simplă: când e mizerie, atât moralul bolnavului, cât și al medicului scad dramatic.

Primul „directorat de sănătate publică” a luat fiinţă în Marele Război de întregire a neamului, sub comanda doctorului Ion Cantacuzino, acum mai bine de 100 de ani. Insalubritatea, aglomerarea bolnavilor, lipsa triajului potrivit au făcut sute de mii de victime atunci, îndeosebi din pricina tifosului, holerei, dizenteriei, boli ale aglomeraţiei și lipsei igienei de bază.

Un secol mai târziu, în spitale aglomerate cu cazuri de COVID-19, ale căror circuite de multe ori au fost improvizate, încă vedem mortalitate adăugată prin condiţii primitive, respectiv nerespectarea regulilor „de spital”. Că vorbim de aerisire. Că vorbim de primenirea camerelor. Că vorbim de comportamentul personalului medical.

Aici va trebui dusă lupta cea mai grea. Căci ce folos să ai atâta amar de instrumentar, imagistică, teste performante, dacă pici extemporalul la curăţenie?

Mai mult, în ce privește munca în teren a specialiștilor DSP, respectiv a departamentelor de epidemiologie, bilanţul nu că e trist, e alarmant de-a dreptul. Focare endemice, dar și epidemice de boli infecto-contagioase România a tot avut și-o să mai aibă. Când ne-am pierdut veriga cea mai importantă din arsenalul nostru? Și de ce continuă să fie limitată tehnic, înzestrată cel mult cu entuziasm, nu cu resursele secolului în care trăim?

Avem un nou ministru (la ora scrierii editorialului, doar propus). Doctorul Rafila este printre aceia care cunosc bine sistemul de sănătate publică. Marea întrebare este dacă îl va reforma. Și mai marea întrebare este dacă o nouă politică de igienă sanitară poate fi adusă la zi cu provocarea momentului, dar nu numai. Iar cuvântul-cheie în marele mecanism rămâne „năravul”. Năravul e marele nostru dușman. Inerţia sistemului. Neîncrederea în schimbare. Și habitatul paralel de profit care spoliază sănătatea de resurse.

Zilele pe care le trăim au o anvergură istorică. Vorba versului: „Acum ori niciodată”. Ne-o cer cei peste 55 de mii de români care au pierit în pandemie, până acum, dintre care jumătate doar în ultimele trei luni.

De același autor

Foto: pixabay.com

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe