Amintit cu ocazia prezentării memoriilor doctorului Sergiu Stoicescu, episodul morţii marelui om politic Ion I. C. Brătianu este analizat, prin cercetarea unor surse variate, de către dl dr. Mihail Mihailide, la rubrica Jurnal de jurnale.

 "> O moarte profund regretabilă, dar deloc „misterioasă“ - Viața Medicală

O moarte profund regretabilă, dar deloc „misterioasă“

de Dr. Mihail MIHAILIDE - feb. 14 2012
O moarte profund regretabilă, dar deloc „misterioasă“

Amintit cu ocazia prezentării memoriilor doctorului Sergiu Stoicescu, episodul morţii marelui om politic Ion I. C. Brătianu este analizat, prin cercetarea unor surse variate, de către dl dr. Mihail Mihailide, la rubrica Jurnal de jurnale.

 

   Prezentând, în urmă cu două săptămâni, memoriile doctorului Sergiu Stoicescu apărute în volumul intitulat „Gânduri din fapte“ (1998, Bucureşti), unde – pe multe pagini – găsim referiri la Daniel Danielopolu, un „amestec remarcabil de calităţi şi de cusururi, tot atât de strălucitoare unele ca şi celelalte“, între care şi afirmaţia că savantul, la un moment dat, „pentru senzaţia de omnipotenţă pe care i-o dădea“ se droga cu cocaină (dr. S. S.), am reprodus şi informaţia preluată dintr-o comunicare la „Societatea de Istorie a Medicinii din Bucureşti“ (ulterior, tipărită) a doctorului Şerban Milcoveanu (1911–2009), contemporanul celor doi. Ş. M. „se întreabă dacă alterarea psihicului, urmare a dozelor mici de morfină (sic) pe care şDanielopoluţ şi le administra, nu au stat la baza unor erori terapeutice la care a fost părtaş, între care aceea conducând la decesul lui Ionel C. Brătianu – septicemie streptococică şi flegmon difuz retrofaringian, colecţie purulentă incizată de prof. dr. C. Angelescu.“ Şi că acesta, „de emoţie, ar fi secţionat carotida! (sic)“.
   Aceste rânduri au putut irita pe cei care, ocupându-se de biografiile unor personalităţi, nu acceptă, uneori, necesara segregare dintre operă şi caracterul/viaţa privată a celor despre care scriu, considerând că adevărurile lăsate posterităţii ar trebui filtrate (ca să nu spun: cenzurate). E banal să amintesc că „adevărurile“ nu sunt imuabile şi că nimeni nu se poate lăuda că deţine adevărul absolut. De asemenea, poate că n-ar fi rău să se adopte, măcar ca motto, dacă nu ca „instrument de lucru“, ceea ce un personaj al lui Nabocov afirma: „Adu-ţi aminte că tot ceea ce ţi se spune are trei feţe: e modelat de povestitor, remodelat de ascultător şi ascuns de amândoi de către mortul din povestire“.1
   În cazul în speţă, este incriminat şi un alt nume, cel al chirurgului, profesorului universitar, politicianului liberal (membru în diferite guvernări din interbelic, chiar preşedinte al Consiliului de Miniştri), dr. Constantin Angelescu (1869–1948), cu merite deosebite în organizarea învăţământului în ţara noastră.
   Îmi propun să aduc precizări – fireşte, cercetând diferite surse – ale împrejurărilor care au condus la decesul marelui om politic şi fruntaş liberal Ion (Ionel) I. C. Brătianu, ceea ce a fost considerat în epocă a fi „o moarte misterioasă“.
   1. Încep prin a cita în integralitatea sa pasajul din lucrarea dr. Ş. Milcoveanu: „La primirea de către Stat a mult valoroasei donaţii Anastasie Simu, primul ministru Ionel I. C. Brătianu a vorbit afară pe treptele Muzeului şi a contractat o banală angină acută eritematoasă. Chemat în calitate de medic al familiei Brătianu, prof. dr. D. Danielopolu i-a înconjurat gâtul cu săculeţe de gheaţă în chip de hibernaţie loco-regională, după modelul bursucilor care trec iarna ascunşi sub zăpadă. Frigul n-a împiedicat înmulţirea microbilor, dar a împiedicat adunarea leucocitelor în chip de baraj şi astfel simpla angină eritematoasă s-a transformat în 24 de ore în septicemie streptococică. Solicitaţi, prof. dr. Ion Nanu-Muscel şi conf. dr. Const. Alexandrescu-Dersca ridică drept unică şansă ipoteza de flegmon difuz retrofaringian şi indică incizia chirurgicală. [Limpezită, această frază, cred că ar fi trebuit formulată astfel: Solicitaţi, prof. dr. Ion Nanu-Muscel şi conf. dr. Const. Alexandrescu-Dersca formulează ipoteza unui flegmon difuz retrofaringian şi indică incizia. – n.n.] Operaţia e executată de prof. dr. Const. Angelescu şi mâna sa tremură de emoţie şi a secţionat din greşeală artera carotidă şi decesul s-a produs în câteva minute, la 24 noiembrie 1927.“ (Sublinierile cu italice aparţin dr. Ş. Milcoveanu, iar cele cu litere aldine, mai sus şi în continuare – subsemnatului).
   2. Punctul de vedere al istoricilor este următorul: decesul lui Ion I. C. Brătianu, a survenit la 24 noiembrie 1927 „în urma unei operaţii de amigdalită, urmată de septicemie“veste care a luat prin surprindere opinia publică dar mai ales pe liderii politici2.
   3. Wikipedia: Ion I. C. Brătianu, n. la 20 august 1864, fiul cel mai mare al liderului liberal Ion C. Brătianu, căsătorit (1907) cu Eliza, fosta soţie a conservatorului Alexandru Marghiloman, a încetat din viaţă la 24 noiembrie în urma unei laringite infecţioase. În urma unei întrevederi cu Nicolae Titulescu, Ionel Brătianu se îmbolnăveşte de gripă. „Când boala s-a agravat treptat, medicul i-a recomandat un anume tratament (care s-a dovedit a fi eronat), după care gripa dispare doar pentru o perioadă de timp (sic). Astfel, la numai 63 de ani, «mâna de fier» care conducea statul român moare în condiţii extrem de suspecte, asemeni regelui Ferdinand, cu câteva luni înainte. Astfel, conducătorul oficial şi cel din umbră al statului decedează.“
   4. O altă informaţie postată recent şi preluată de pe site-ul: istoriiregasite.wordpress.com/2011/11/21/ion-c-bratianu-trasnetul-unei-morti, confirmă întâlnirea dintre N. Titulescu şi Brătianu, despre care relatează [I. G.] Duca, în acel moment, ministru de interne. „Titulescu era bolnav, avea 39 de grade, dar Brătianu spusese că şi el se simte «numai uşor răcit», acuzând jenă în gât. Până seara însă, face febră şi «se băgase în pat încă de la prânz». În a patra zi de la întrevederea menţionată, dr. C. Angelescu vine la Vintilă Brătianu, atunci ministru de finanţe (de faţă aflându-se şi Duca), alarmat că Ionel Brătianu se găsea «în pericol de moarte», că nu era vorba de o «anghină simplă», ci de «o infecţie de o înspăimântătoare violenţă». Cu toate baloanele de oxigen, «negru la faţă», pacientul se sufoca, situaţie în care, «văzând şovăiala doctorului [N] Meţianu», dr. C. Angelescu însuşi practică o traheotomie. Ameliorarea a fost doar trecătoare, «deoarece, în aceeaşi după-amiază, temperatura a crescut, iar fenomenele de intoxicaţiune generală a organismului în loc să scadă s-au accentuat tot mai mult».
   Pe seară, medicii, cu totul derutaţi, au hotărât a doua intervenţie chirurgicală, în speranţa descoperirii unui al doilea abces (sic), mai profund, în gât. Totul a fost zadarnic, iar agonia a fost lungă, dată fiind rezistenţa fizică a organismului primului ministru. «Dânsulremarca apropiatul său, Duca – îşi păstrase toată luciditatea de spirit, simţea că moare, nu putea vorbi în urma traheotomiei, nu mai avea după a doua operaţie nici putere de a mai scrie, urmărea deci cu ochii cele ce se petreceau în jurul lui şi în aceşti ochi se citea cât suferea şi trupeşte, şi sufleteşte»“. Site-ul respectiv recomandă lucrarea prof. Aurel Neculai, cel care a sugerat şi numele blogului: „Istorii regăsite“.
   5. În cartea „Din amintirile mele“, cuprinzând perioada 1853–1929, profesorul chirurg dr. C. D. Severeanu consacră un pasaj împrejurărilor care au dus la dispariţia unanim regretată a marelui om politic: „Ion I. C. Brătianu a fost totdeauna de o sănătate excelentă şi deodată s-a zvonit că el era suferind, fără să se bănuiască că era ceva aşa grav ca să dea de îngrijit. Medicii au crezut că Brătianu avea o simplă inflamaţie a mucoasei gâtului şi aşa a fost şi tratamentul. Afecţiunea a fost foarte înşelătoare. Simptome importante s-au ivit şi au anunţat că lucrurile deveneau din oră în oră mai alarmante şi îngrijorau pe toată lumea. Cercetările bacteriologice au dovedit prezenţa streptococului, microb de o putere patogenică extraordinar de puternică. Se spunea că diagnoza a fost cum că infecţia era angina descrisă de profesorul Ludwig, afecţiune descrisă în patologie ca una dintre cele mai grave. S-au întrebuinţat toate tratamentele recomandate de ştiinţă şi nu au putut să biruiască puterea de intoxicaţie a microbului şi marele om politic al ţării a murit ca şi cel mai de rând om, pentru că microbul în formă de lanţ atacă deopotrivă pe cel de sus ca şi pe cel de jos. România, prin moartea lui Ion I. C. Bratianu, a pierdut încă pe unul din fiii săi, care a luat parte la cele mai însemnate evenimente politice, prin care a trecut ţara noastră ca să ajungă la mărirea ei. Ion I. C. Bratianu a trăit să vadă uniţi pe toţi românii la un loc, aşa cum a fost şi visul regretatului său tată, Ion C. Brătianu“3.
   6. Din „Enciclopedia României“, ediţia on-line: „Pe 22 noiembrie s-a aflat că primul ministru suferă de amigdalită. A doua zi a făcut febră mare, având şi stări de sufocare. Doctorul Constantin Angelescu i-a făcut o operaţie de traheotomie, iar spre seară, doctorul Traian Nasta a executat câteva incizii externe. Acesta a descoperit în profunzime câţiva ganglioni prinşi, pe care i-a extirpat. A urmat încă o blocare a rinichilor, iar infecţia a trecut în sânge. Joi, 24 noiembrie 1927, la ora 06:45, Ion I. C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim-ministrul Românei, a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani. Opinia publică era şocată, nimeni nu îşi putuse închipui acest deces subit al celui mai puternic om din stat. Cortegiul său funerar a fost purtat pe umeri, atât de apropiaţi, cât şi de foştii opozanţi. A fost înmormântat la Florica, alături de tatăl său. În acele vremuri tulburi, ziarul de opoziţie «Dreptatea» remarca:«S-a stins încă unul dintre cei care au ţinut pe umerii lor greaua sarcină a realizării celui mai mare ideal românesc: întregirea nemului»“.
   7. Corina Petrică, autoarea unei monografii închinate doctorului Constantin Angelescu, postată pe internet cu posibilitatea de a fi descărcată de cei interesaţi, scrie: „Moartea lui Ion C. Brătianu a marcat finalul primei etape din activitatea lui la Ministerul Instrucţiunii. Existau dispute între cei doi, episodul din timpul Marelui Război, dar ultimii ani îi demonstraseră marelui om politic adevăratul caracter al dr. Angelescu. Şi în decembrie 1904 fusese alături de Brătianu, când s-a încercat uciderea lui, din fericire fără vreo urmare gravă. În 1927, destinul nu a mai fost îngăduitor, deşi dr. Angelescu a încercat din răsputeri să-şi salveze colegul de partid, dar mai ales, prietenul. A coordonat două intervenţii chirurgicale, dar fără un rezultat concret. N-a mai părăsit camera bolnavului până în ultimul moment şi a fost puternic emoţionat când a anunţat decesul marelui om politic. În certificatul de deces s-a găsit şi semnătura dr. C. Angelescu, alături de cele aparţinând prof. dr. I. Nanu-Muscel, prof. dr. D. Danielopolu, dr. N. Lupu şi dr. Tr. Nasta. S-a vehiculat ideea că doctorul Angelescu ar fi determinat moartea lui; ceea ce nu e adevărat, căci nemaipracticând chirurgia – fiind ocupat cu ministeriatul – nu l-a operat personal pe Brătianu şi, de altfel, mărturie că nu avea nicio vină în decesul marelui om politic stătea scrisoarea adresată de Elisa Brătianu la 26 noiembrie, imediat după înmormântarea soţului, în care scria: «Îţi trimit toată recunoştinţa sufletului meu (…) pentru îngrijirile devotate, pentru sforţările făcute ca să-l scapi de moarte, pentru dragostea pe care i-ai arătat-o întotdeauna!»“.
   În ediţiile succesive ale marilor sale tratate de boli infecţioase (volume depăşind o mie de pagini, cu autor unic), marele profesor Marin Voiculescu atrăgea atenţia asupra caracterului clinic important al anginelor. Anume, acela de a cointeresa întregul organism. „Ele pun în pericol sănătatea şi viaţa bolnavului prin acuitatea simptomelor locale – aşa cum este cazul, spre exemplu, al anginelor flegmonoase (flegmon amigdalian) – dar şi prin tendinţa invazivă în restul organismului, generând septicemii sau (şi) toxemii grave, ca în cazul difteriei sau al scarlatinei. De aceea, orice angină trebuie privită ca un proces care depăşeşte cadrul local, interesând, prin potenţialul ei de patogenitate întregul organism.“ Angina streptococică, scria, de asemenea, în cărţile sale de terapie antiinfecţioasă profesorul Matei Balş, poate fi punctul de plecare pentru: infecţii de vecinătate, chiar şi al unui erizipel al feţii (apare după câteva zile); diseminări hematogene, ducând la septicemii, poate produce nefrită în focar sau, la distanţă de două trei săptămâni, determină complicaţii renale grave.
   Prof. dr. Traian Nasta (1882–1958), elev al profesorului Thoma Ionescu, a fost unul dintre corifeii chirurgiei româneşti. A condus serviciul de chirurgie al Spitalului Polizu, construit după sugestiile sale, apoi a trecut la spitalul Asigurărilor Sociale, noul Spital Floreasca (actualul Spital de Urgenţă). Iatroistoricul dr. G. Brătescu – într-un articol publicat la rubrica „Dicţionar medico-istoric“ din săptămânalul „Viaţa medicală“ (nr. 16/20 aprilie 2007)4 – consemnează faptul că răspunzând imperativelor perfecţionării asistenţei medicale de specialitate din epocă, dar şi interesului profesional al dr. Tr. Nasta, acesta a fost trimis, în 1920, să se specializeze în O.R.L. la Viena, unde a lucrat, timp de şase luni, sub îndrumarea clinicienilor Hayek şi Neumann. „Experienţa câştigată l-a îndreptăţit ca, în 1930, să primească titlul de conferenţiar pentru chirurgia bolilor de nas, gât şi urechi. În asemenea măsură s-a remarcat prin activitatea desfăşurată în acel domeniu, încât este considerat a fi fondatorul chirurgiei moderne otolaringologice la noi în ţară. De multă apreciere s-a bucurat procedeul imaginat de el pentru tratamentul operator al stenozei laringiene.“ (italicele din text aparţin dr. G. B.). Specializarea dobândită la Viena să fi fost motivul includerii sale în chinta de ilustre figuri medicale care s-au aflat în consult la patul bolnavului Ionel Brătianu? În memoriile doctorului S. Stoicescu, punct de plecare al suitei de informaţii de mai sus, profesorul Nanu-Muscel, şeful seviciului de Medicină internă de la Spitalul Colţea, e una dintre personalităţile cel mai nuanţat portretizate. N.-M. studiase la Paris, unde fusese extern. Poate de aceea greul serviciului era dus de externi, iar „internul era considerat ca un profesionist deja format căruia i se încredinţa numai controlul asupra celor ce trebuiau să se formeze“. N.-M., apreciază dr. S. Stoicescu, eminent clinician, era un profesor bun pentru o clinică propedeutică:„Vizita lui însemna o practică semiotică admirabilă, amănunţită până la pedanterie. Dar după ce toate semnele clinice erau strânse, disecate, judecate, cântărite, discuţia finală, pentru care se făcuse toată această pregătire, uneori interminabilă, fie lipsea, fie era abia schiţată, dar în nici un caz nu era la înălţimea examenului clinic“. Doctorul C. Alexandrescu-Dersca era şef de lucrări (dar şi cumnat al profesorului), pe care N.-M. îl „bruftuluia cu sau fără motiv“. Nu am găsit în paginile memoriilor sale referiri la implicarea lui D. Danielopolu în dispariţia fostului om politic liberal, deşi descrie în amănunt ravagiile pe care faptul de a se droga în mod sistematic le avea asupra sa, mai ales când depăşea mult dozele curente. Dincolo de prezentarea, în succesiune, a motivelor care au dus la ruptura dintre ei, dr. Sergiu Stoicescu arată că: „Faţă de Danielopolu – singurul om care mă ajutase în oarecare măsură să plec în străinătate – am avut o atitudine demnă, fără linguşeli, răspunzând prompt de câte ori eram solicitat, atât în clinică cât şi acasă atunci când familia îmi cerea asistenţă pentru excesele de toxicomanie. De altfel, sprijinul lui Danielopolu după întoarcerea mea din străinătate s-a redus la numirea mea în postul de preparator în 1929 şi în postul de asistent în 1935 – adică după 6 ani!“. Şi, pentru a încheia discuţia asupra necesităţii de a se disjunge, în prezentarea de către biografi (iatroistoriografi) a marilor personalităţi, între felul acestora de-a fi şi opera lor, în speţă, cazul D. Danielopolu, adaug la caracterizarea acestuia şi opinia unuia dintre colegii săi de Academie, profesorul Ştefan Marius Milcu: „Cunoaştem zeci şi sute de profesori care nu au format elevi. Cum se explică acest lucru? Pe unii problema asta nu i-a preocupat. Alţii s-au situat pe o poziţie de rivalitate cu propriii lor elevi. Adică au evitat să ajute dezvoltarea unui tânăr cu posibilităţi ca să nu devină un concurent. Este autentic ce vă spun. Nu vreau să vă dau exemple concrete. Un coleg din Academia Română făcea parte din această categorie. Într-o zi îmi spune:  «Milcu, ce tot te ocupi de băieţii ăia ai tăi acolo şi-i aduci p-aici şi-i promovezi? O să ţi se urce în spinare, în cap! La mine nu merge aşa! Cum îşi ridică unu capul îi fac aşa!» (şi face un gest de tăirere a capului). åsta a fost gestul, autentic, pe care l-a făcut colegul din Academie! Personajul ăsta despre care vă vorbesc, a murit imprevizibil, iar Institutul pe care îl conducea nu avea succesor. Era un Institut al Academiei. Profesorul Traian Săvulescu, preşedintele de atunci al Academiei, vine la mine şi-mi spune: «Tovarăşe Milcu, ce facem cu Institutul de Fiziologie?» Acum aţi înţeles. Era vorba de Danielopolu.“ (…)5
  Cred, aşadar, că Ionel Brătianu a decedat ca urmare a unei septicemii streptococice, cu punct de plecare un flegmon amigdalian, mai mult sau mai puţin mal-tratat medical şi chirurgical. În opinia mea, topografia regiunii face improbabilă aserţiunea dr. Ş. M. privind secţionarea carotidei, fie şi a unui ram al acesteia, de către un chirurg chiar retras din activitate. Anterior „erei“ penicilinei, streptococul betahemolitic (grupul A din clasificarea Lancefield) era mult mai agresiv decât în zilele noastre… Glomerulonefrita poststreptococică se instalează după un interval de două-trei săptămâni de la episodul acut. Astăzi, probabil, o antibioticoterapie ţintită etiologic şi iniţiată la timp ar fi salvat viaţa pacientului.
   Din actele sale, îndeosebi din perioada ulterioară anului 1944, cea a instalării noului regim politic, versatilitatea conjuncturală a lui D. Danielopolu nu poate fi negată, chiar dacă in petto gândea ori murmura altceva, după cum susţin biografii empatici cu acest mare savant.

Notă autor:

1„Adevărata viaţă a lui Sebastian Knight“, Ed. Polirom, 2011, v. şi Dragoş Zetu, recenzie – în Dilemateca nr, 68/ianuarie 2012 – la o autobiografie rafistolată literar, până la urmă.
2Ioan Scurtu, Gheorghe Buzatu, Istoria românilor în secolul XX (1918–1948) , Ed. Paideia, Bucureşti, 1999.
3C. D. Severeanu, Din amintirile mele, 1853–1929, ediţie îngrijită, introducere, note explicative, indici şi ilustraţii alese de Constantin Rezachevici (Ed. Fundaţiei Culturale Gheorghe Marin Speteanu, Bucureşti, 2008).
4Dr. G. Brătescu, Un chirurg cu preocupări multiple, în Medicina românească – înnoiri europene, „Caietele Vieţii medicale – 2007“, Ed. Viaţa Medicală Românească, Bucureşti, 2008.
5Ştefan Marius Milcu, Însemnări memorialistice, volum îngrijit de Ioan Oprescu şi Cristina Glavce, Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2006. În decembrie 2006, unul dintre îngrijitorii ediţiei, mult regretatul dr. Ioan Oprescu, oferindu-mi volumul al cărui titlu l-am citat, mi-a relatat şi împrejurările naşterii acestuia. Temându-se de uitare, mai ales în ceea ce piveşte activitatea Institutului de Endocrinologie pe care l-a condus, a variatelor sale preocupări ştiinţifice favorizate de o minte strălucită păstrată astfel de-a lungul unei vieţi îndelungate, în cursul unor întâlniri succesive din anii 1996–1997, acad. Şt. M. Milcu şi-a dictat memoriile, iar de pe banda de magnetofon – cu numeroase ulterioare lămuriri şi eforturi de restaurare redacţionale – textul a fost transcris şi pregătit pentru tipar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe