Newsflash

Doctor honoris causa pentru medicină legală

de Prof. dr. Octavian BUDA - iul. 6 2018
Doctor honoris causa  pentru medicină legală
    Universitatea „Ovidius” din Constanţa a acordat, la 22 iunie, înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa profesorului universitar Vladimir Beliş, personalitate marcantă a medicinei legale româneşti şi membru de onoare al Academiei Române. Născut în 1930, profesorul Beliş a reînfiinţat Societatea Română de Medicină Legală în 1992, reluând tradiţia ilustră a societăţii de profil înfiinţată în 1936 de fratele lui Mina Minovici, Nicolae. A reinițiat, în 1993, „Revista de Medicină Legală”, fondată în 1936 de Nicolae Minovici (întreruptă în anii războiului, în 1940), şi a coordonat „Tratatul de Medicină Legală”, apărut în 1995, cea mai amplă lucrare de medicină legală din România, de la tratatul similar al lui Mina Minovici din 1930 şi până în prezent. A stabilit primele norme etice şi juridice ale transplantului în România, ocazie cu care a primit Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Ofiţer din partea preşedinţiei României (2000). A înfiinţat primul laborator de genetică medico-legală din România, în cadrul INML „Mina Minovici” Bucureşti, şi a fost reprezentantul României în Comitetul de bioetică (CDBI) al Consiliului Europei. Profesorul Beliş are contribuţii prioritare în domeniul traumatologiei medico-legale, toxicologiei şi autopsiei medico-legale, cu largi deschideri interdisciplinare către anatomia patologică, bioetică şi deontologie medicală, genetică judiciară, urgenţe medico-legale. Creator de şcoală de medicină legală, a fost decorat în 2016 pentru întreaga sa activitate cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.
    La ceremonie au fost prezenţi membrii conducerii universităţii – prof. dr. Sorin Rugină, prof. dr. Ion Botescu (preşedintele senatului universităţii), prof. dr. Mihai Gîrţu (prorector), dr. Alexandru Bobe (prorector), conf. dr. Dan Marcel Iliescu (decanul facultăţii de medicină din Constanţa), prof. dr. Mariana Aşchie (anatomie patologică), prof. dr. Vasile Sârbu (iniţiator al învăţământului universitar medical şi farmaceutic la Constanţa), conf. dr. Marius Popa (medicină legală) –, precum şi un public format din studenţi, colegi şi prieteni ai profesorului. Trebuie menționat că Universitatea „Ovidius” acordă această distincţie academică cu parcimonie acelor personalităţi distinse care au contribuit în mod esenţial la propăşirea şcolii şi culturii româneşti, în spiritul excelenţei academice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe