Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Contrabanda cu tutun, evaluare independentă

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN joi, 27 decembrie 2012

   Prevalenţa contrabandei de ţigări în Europa este mai mică decât o sugerează cifrele industriei tutunului, potrivit celui mai mare studiu de acest fel, publicat recent online în Tobacco Control. În plus, nivelul acesteia pare determinat de disponibilitatea produselor, nu de preţul ţigărilor pe piaţa oficială, contrazicând argumentele industriei. Studiul s-a desfăşurat în 18 ţări (printre care şi România) şi a avut peste 18.000 de participanţi reprezentativi pentru populaţia peste 15 ani. Cercetarea s-a concentrat pe cei 27% care s-au definit drept fumători curenţi – care au fumat mai mult de 100 de ţigări de-a lungul vieţii şi continuă să fumeze. Doar 4% au afirmat că şi-au cumpărat ţigările dintr-o sursă ilegală. Două treimi din pachetele comercializate ilegal aveau avertismente de sănătate necorespunzătoare, jumătate aveau un timbru necorespunzător şi doar puţin mai mult de un sfert fuseseră cumpărate la preţuri scăzute. Prevalenţa contrabandei a fost de 5,9% pentru pachetele de 10 şi 20 de ţigări şi de 11,7% pentru tutunul vărsat, prevalenţa totală fiind de 6,5%. Rapoartele comandate de industria tutunului avansau o prevalenţă de cca 10%. Disponibilitatea tutunului de contrabandă a fost de patru ori mai mare în ţările vecine Ucrainei, Rusiei, Republicii Moldova şi Belarusului. Cele mai mari prevalenţe au fost descoperite în Letonia (37,8%), Suedia (18,8%) şi Bulgaria (18,3%), iar cele mai mici în Grecia (1%), Austria (0,8%) şi Portugalia (0%). În România, prevalenţa estimată a contrabandei de tutun a fost de 10,7%. Creşterea contrabandei este unul din argumentele folosite de industria tutunului pentru a se opune diverselor măsuri adoptate de guverne, de la creşterea taxelor la pachetele generice. Organizaţiile care luptă împotriva tutunului afirmă, de altfel, că însăşi industria sprijină contrabanda: companiile sunt în continuare plătite pentru produse, pot vinde cantităţi mai mari datorită preţurilor mai mici, preţuri care fac ca mulţi fumători să nu renunţe la obicei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.