Newsflash
Diverse

N. Kretzulescu, aniversat de SRIM

de Dr. D. M. - mar. 7 2012
N. Kretzulescu, aniversat de SRIM
   Nicolae Kretzulescu s-a născut la 1/12 martie 1812, la Bucureşti, şi a decedat la 26 iunie/9 iulie 1900, în satul Leurdeni-Muscel, azi comuna Leordeni, judeţul Argeş. Şi-a luat bacalaureatul la Paris, apoi a studiat Medicina la Universitatea din Nantes (1834–1839); şi-a luat doctoratul în Medicină şi Chirurgie cu teza „Questions sur les diverses branches des sciences médicales; quelles sont les circonstances générales qui ont plus d’actions sur les appareilles organiques“. Revenit în ţară, a deschis o şcoală de mică chirurgie la Spitalul Colţea, în 1842, unde a fost numit profesor.
   Este autor a trei volume de Anatomie descriptivă. A lucrat ca medic de „despărţământ“, apoi la Spitalul Patelimon (din 1847). A făcut parte din comisia de redactare a Constituţiei Ţării Româneşti. A sprijinit demersul lui Carol Davila pentru înfiinţarea Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie. În 1854 a devenit director al Departamentului de Interne, apoi a ocupat funcţii importante în Justiţie, fiind membru al Curţii de Apel şi al Înaltei Curţi de Justiţie.
   A fondat, la 1857, Societatea medicală ştiinţifică din Bucureşti, care din 1867 s-a numit Societatea medico-chirurgicală. Este considerat întemeietorul învăţământului obstetrical modern românesc; a iniţiat primul recensământ al populaţiei.
   A îndeplinit funcţiile de preşedinte al Consiliului de Miniştri (în timpul domniei lui Al. I. Cuza – 1862–1863; 1865–1866); apoi, ministru de interne, ministru al justiţiei, al cultelor şi instrucţiunii publice. Din 1873, a debutat în activitatea diplomatică, fiind agent diplomatic la Berlin, apoi ministru plenipotenţiar la Roma, Paris, Petersburg.
   În timpul Războiului de Independenţă, a organizat un spital în incinta conacului său de la Leordeni, pe care l-a pus la dispoziţia armatei.
   A susţinut activ crearea unor instituţii precum Arhivele Statului, Ateneul Român, Societatea Academică Română, muzee. A fost membru fondator al Societăţii Academice Române şi preşedinte al acesteia, apoi şi al Academiei Române (1872–1873; 1895–1898).
   Lui îi este dedicat, la 200 de ani de la naştere, Simpozionul aniversar, organizat de Societatea Română de Istoria Medicinei, ce va avea loc la 5 martie a.c., la sediul Asociaţiei Medicale Române. Vor participa: prof. dr. N. Marcu, preşedintele SRIM, istoricii Lidia Trăuşan-Matu şi Marian Stoia, Antoaneta Lucaşciuc, dr. George Luca, dr. Sanda Hondor. Vor fi detaliate contribuţiile doctorului Nicolae Kretzulescu la medicalizarea societăţii româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea, la formarea limbajului medical autohton. De asemenea, va fi prezentat în calitatea sa de iniţiator, creator şi conducător de instituţii medicale, ştiinţifice şi culturale, precum şi de om politic şi diplomat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe