Newsflash
Știri

MS alocă finanțare direct către spitale pentru pacienții cu AVC

de L. Budin - oct. 20 2023
MS alocă finanțare direct către spitale pentru pacienții cu AVC

Ordinul ministrului privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB se află în transparență decizională.

Ministerul Sănătății a realizat un nou Program de Acțiuni Prioritare, prin care va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienților cu accidente vasculare cerebrale acute în secțiile de neurologie (AP-AVC-REAB). 

Ordinul ministrului Sănătății privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății în transparență decizională, se arată într-un comunicat.

AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care ajută pacienții să-și recâștige funcționalitatea, îmbunătățindu-și calitatea vieții după un AVC.

România are încă o incidență ridicată a pacienților care au suferit, la un moment dat, o formă de accident vascular cerebral. Supraviețuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul către recuperare este unul dificil. Ministerul vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienți, prin intermediul unei finanțări directe către spitale. Vorbim despre recuperare dar și despre prevenția afecțiunilor. Neuroreabilitarea și prevenirea trombozelor se află printre prioritățile noastre”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Activitățile vizează aspecte motorii, cognitive, emoționale și de comunicare, precum și prevenirea complicațiilor acute derulate în cadrul secțiilor de neurologie.

Tipuri de neuroabilitare cuprinse în program: neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor); neuroreabilitarea cognitivă și emoțională timpurie; neuroreabilitarea afaziei și a tulburărilor de comunicare, vedere; tratamentul simptomelor (dureri, subluxații, spasticitate, tulburări sfincteriene); prevenirea complicațiilor acute.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, statisticile au arătat că doar 30% dintre supraviețuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii, dar și a fondurilor, se mai precizează. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe