Newsflash
Istoria Medicinei

Moștenirea lui Victor Babeș

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 3 2019
Moștenirea lui Victor Babeș

Construită în stilul eclectic specific anilor ‘20, casa de la numărul 14 A, gazda unei colecții impresionante, mărturie a vieții spectaculoase a marelui savant român Victor Babeș, și-a redeschis recent porțile.

Construită în stilul eclectic specific anilor ‘20, casa de la numărul 14 A, gazda unei colecții impresionante, mărturie a vieții spectaculoase a marelui savant român Victor Babeș, și-a redeschis recent porțile. Deși clădirea a fost inclusă în circuitul muzeal încă din anul 1928 datorită inițiativei lui Mircea Babeș (fiul său, diplomat de carieră, care a activat în anii interbelici la ambasadele României de la Ottawa, Varşovia şi Moscova), aceasta a fost închisă pentru reamenajare în ultimul an.

001 - Babes - Work in progress - Cristian Oeffner Oprea

La ceremonia de redeschidere a muzeului, parte componentă a Muzeului Municipiului București, au fost prezente personalități renumite din lumea medicală, precum: prof. dr. Octavian Buda (UMF Carol Davila), prof. dr Radu Iftimovici (membru titular al Academiei de Științe Medicale, Laureat al Premiului Kalinga al UNESCO), prof. dr. Doina Drăgănescu (decanul Facultății de Farmacie – UMF Carol Davila), prof. dr. Eugen Hinescu (Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale Victor Babeș) și prof. dr. Petre Calistru (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș).

Victor Babeș a fost un medic român care a reușit să își facă numele cunoscut la nivel internațional încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În calitate de profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie, acesta a contribuit substanțial în studiul bacteriologiei, al turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malagrei și pelagrei. Conform medicului Gheorghe Marinescu, care i-a fost student marelui profesor, Babeș a fost “cel mai ilustru reprezentant al științei medicale românești”.

Muzeul cuprinde amintiri inestimabile colectate din apartamentul savantului din cadrul Institutului Național de Patologie și Bacteriologie. Printre exponate, se remarcă primele ediții ale lucrărilor științifice remarcabile ale medicului, respectiv: “Les bactéries et leur role dans l'étiologiel'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses” (1885), “Raport despre turbare” (1912) și “Anatomie patologică generală” (1921). De asemenea, drept dovadă a rezultatelor excepționale ale ilustrului profesor, sunt expuse numeroasele decorații și ordine onorifice primite de acesta, printre care se numără: Ordinul Național al Meritului Civil în grad Comandor (1891), Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Legiunea de Onoare (Franța), Bene Merenti și Ordinul Coroana de Fier (Austria).

Colecția muzeului cuprinde, de asemenea, piese unice de mobilier și artă decorativă care ilustrează afinitatea lui Mircea Babeș pentru artă. În încăperile de la etaj se poate admira mobilier aparţinând stilurilor Louis XV şi Bidermeier, porţelan de Saxa, sticlărie Art Nouveau, un bust feminin sculptat de Alfred Boucher, o marină nocturnă a pictorului romantic Ivan Aivazovski, precum şi câteva tablouri aparţinând şcolii italiene a veacului al XVII-lea. Într-o etapă ulterioară, este planificată recuperarea muzeală a activității științifice a lui Victor Babeș, care urmează a fi deschisă în luna iulie a anului următor.

Amintirea lui Victor Babeş dăinuie prin intermediul realizărilor sale ştiinţifice de excepție, prin institutul pe care l-a întemeiat și, nu în ultimul rând, în muzeul în care sălășluiește umbra cugetului marelui savant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe