În urma unei campanii de screening gratuit desfășurată în primele șase luni ale anului, a rezultat că aproximativ 25% dintre copiii din grădinițele din București suferă de afecțiuni de vedere nediagnosticate.
Monitorizarea a vizat 2.457 de copii cu vârste cuprinse între 3-6 ani, iar 626 dintre aceștia au fost identificați cu probleme de vedere.
Datele rezultate în urma screeningului au scos în evidență necesitatea unor acțiuni continue și extinse pentru a preveni și trata afecțiunile oftalmologice încă de la cele mai fragede vârste.
„Afecțiunile de vedere sunt din păcate pe un trend ascendent, iar datele colectate ne arată că acestea încep să apară de la vârste tot mai mici. Consultațiile oftalmologice anuale sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea timpurie a afecțiunilor de vedere. Acestea ar trebui integrate în rutina de îngrijire a copiilor de la vârsta de 1 an în mod obligatoriu, așa cum se întâmplă în țările din vest. Totodată, educarea părinților în identificarea primelor semne care pot trăda afecțiuni de vedere în cazul copiilor este esențială. Este deosebit de important să monitorizăm sănătatea oculară, deoarece multe probleme pot fi corectate dacă sunt depistate la timp”, a declarat dr. Andreea Ciubotaru, vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.
Prin screeningul oftalmologic se pot depista la timp eventualele probleme de vedere la copii, permițând prevenirea unor afecțiuni grave și intervenția medicală.
În ultimii ani, problemele de vedere s-au înmulțit, parțial din cauza utilizării timpurii a dispozitivelor mobile, dar și a lipsei activităților în aer liber, la lumină naturală, care afectează de asemenea dezvoltarea normală a vederii la copii.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 36 de milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi, iar 217 milioane au deficiențe vizuale moderate până la severe. Majoritatea acestor cazuri ar fi putut fi prevenite sau tratate dacă ar exista acces la servicii oftalmologice adecvate, se arată într-un comunicat al Infosan remis redacției.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe