Newsflash
ACTUALITATE Știri

14 tehnici de învățare pentru o minte activă și sănătoasă

de Magdalena Tănăsescu - aug. 27 2024
 14 tehnici de învățare pentru o minte activă și sănătoasă

Capacitatea de a învăța și de a ne adapta la noi informații și abilități este esențială în lumea în continuă schimbare în care trăim. Indiferent de vârstă, există numeroase metode prin care ne putem îmbunătăți abilitatea de a învăța.

Potrivit lui Vadim Țurcanu, trainer certificat în Respirație și Meditație, există strategii și tehnici care pot facilita învățarea continuă la orice vârstă.

„Începerea învățării de lucruri noi la maturitate poate fi dificilă, dar nu imposibilă. Deși creierul adult poate fi mai puțin flexibil decât cel al copiilor, există numeroase tehnici care pot facilita procesul de învățare și asimilare a noilor informații. Învățarea la maturitate este un proces de redescoperire și adaptare și este important să găsim metode care funcționează pentru noi, să experimentăm și să fim deschiși provocărilor”, a precizat Vadim Țurcanu într-un comunicat remis redacției.

Indiferent de vârstă, putem îmbunătăți continuu abilitatea de a învăța. Cu metodele potrivite și o abordare deschisă, fiecare dintre noi poate atinge noi niveluri de cunoaștere și competență.

„Există mai multe tehnici de învățare rapidă și toate funcționează. Aspectul cel mai important care face diferența și creează un impact asupra rezultatului este că în funcție de vârstă, învațăm cu intenții diferite. Persoanele tinere (până la 23 ani) vor avea în general intenția de explorare de sine și a oportunităților; persoanele mai mature (până la 45) vor avea intenția de a se dezvolta în ceva ce și-au ales deja, iar persoanele peste 45 de ani vor avea intenția să se dedice în totalitate unei direcții”, a mai spus Vadim Țurcanu.

Iată, în continuare, cele 14 metode eficiente de învățare recomandate de trainer:

1.Tehnica pomodoro: Folosind un cronometru, lucrezi intens timp de 25 de minute și apoi iei o pauză de 5 minute. După patru astfel de sesiuni, iei o pauză mai lungă de 15-30 de minute. 

2.Învățarea activă: Implicare activă în procesul de învățare prin punerea de întrebări, rezolvarea de probleme și discuții despre subiectul învățat. 

3.Repetare spațială: Metoda de a revedea informațiile la intervale crescătoare de timp pentru a îmbunătăți retenția pe termen lung. 

4.Mapare mentală: Creează hărți mentale pentru a organiza vizual informațiile, ceea ce poate ajuta la înțelegerea și reținerea lor mai ușoară.

5.Învățare pe bază de exemple: Utilizarea exemplelor practice pentru a înțelege conceptele abstracte. Acest lucru poate face informațiile mai relevante și mai ușor de reținut. 

6.Tehnica Feynman: Explicarea subiectului pe care îl înveți ca și cum l-ai preda unui copil de 5 ani. Acest lucru te ajută să identifici și să umpli golurile din cunoștințele tale.

7.Practica intercalată: Alternarea între diferite subiecte sau tipuri de probleme în loc să te concentrezi pe un singur subiect pentru o perioadă lungă de timp. 

8.Învățarea multisenzorială: Utilizarea mai multor simțuri în procesul de învățare, cum ar fi cititul cu voce tare (vizual și auditiv) sau utilizarea de materiale tactile.

9.Tehnica elaborării: Conectează noile informații cu cunoștințele preexistente, creând legături mai puternice și rețineri mai bune. 

10.Învățarea colaborativă: Studiul în grupuri poate ajuta la clarificarea conceptelor dificile și la consolidarea cunoștințelor prin discuții și schimburi de idei. 

11.Meditația și mindfulness: Practicile de mindfulness și meditație pot îmbunătăți concentrarea și atenția, ajutând la o învățare mai eficientă. Folosirea tehnicilor de respirație și meditație calmează mintea și îmbunătățesc concentrarea.

12.Învățarea prin predare: Predă altora ceea ce ai învățat. Predarea materialului poate consolida cunoștințele și identifica punctele slabe.

13.Metoda loci (Palatul Memoriei): Asocierea informațiilor pe care vrei să le memorezi cu locuri familiare dintr-un spațiu bine cunoscut, cum ar fi casa ta.

14.Învățarea prin jocuri: Utilizarea jocurilor educative sau crearea propriilor jocuri pentru a face învățarea mai distractivă și interactivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe